latinica  ћирилица
03/10/2016 |  18:54 ⇒ 23:01 | Аутор: РТРС

Грујичићу и његовој супрузи упућена пријетећа СМС порука; Драстично измијењени изборни подаци у Сребреници (ВИДЕО)

Младену Грујичићу и његовој супрузи вечерас је упућена претећа СМС порука на приватни број породице Грујичић, потврђено је за РТРС.
Пријетње породици Грујичић - Фото: РТРС
Пријетње породици ГрујичићФото: РТРС

У полицијској станици Сребреница потврђено нам је да је пријављен случај пријетњи путем поруке: "Пратићемо тебе и и мужа од данас још... Имате поздрав... памет у главу". 

На интернет страници ЦИК-а, према подацима од 19.30 часова, објављено је да су у Сребреници обрађена 23 од 27 бирачких мјеста и убједљиво води Младен Грујичић из Коалиције "Заједно за Сребреницу" са 70,2 одсто испред независног кандидата Ћамила Дураковића којег подржавају бошњачке партије са 29,5 одсто.

Претходно, Општинска изборна комисија објавила је прелиминарне резултате за начелника, који се значајно разликују од синоћњих. Заједнички кандидат српских странка Младен Грујичић има чак 1.003 гласа мање него што је ова комисија синоћ објавила.

Тврде да је до разалике дошло због грешке бирачких одбора, који нису правилно попунили обрасце. У СНСД-у и СДС-у упозоравају да се у Сребреници покушавају прекројити изборни резултати. Тражиће поновно бројање и одговорност чланова комисије, буде ли утврђено да су прекршили прописе.

А министар иностраних послова Србије Ивица Дачић истиче: "Резултати избора морају се поштовати, па и у Сребреници". 

Општинска изборна комисија синоћ је објавила да је на изборе у Сребреници изашло 6.551 или 62,63 одсто бирача - данас тврде 5.558 бирача, за око хиљаду мање у односу на синоћње резултате.

Синоћ је Младен Грујичић имао је 4.351 глас, Ћамил Дураковић 1.910 гласова. Данас, према новој математици ОИК-а, Грујичић има 3.348 гласова или 1.003 гласа мање него синоћ. Дураковић 1.558 гласова или 352 гласа мање.

"До грешке је дошло због грешака бирачких одбора који нису правилно попунили обрасце, а синоћ су због хитности многи доставили нетачне податке о изласности и броју гласова, те да је, како тврди, ОИК установио да је око хиљаду бирача мање гласало и да нису тачни достављени подаци о броју гласова за начелничке кандидате", рекао је Нермин Аливуковић, предсједник Општинске изборне комисије.

Разлика у броју освојених гласова између Грујичића и Дураковића смањена је за чак 651 глас на штету Грујичића.

Сребренички ОИК од ЦИК-а је затражио отварање врећа са спорних гласачких мјеста. У српским странкама сматрају да је у покушају лажирање изборних резултата на штету српског кандидата Младена Грујичића.

"Покушај је на неким изборним мјестима лажирања резултата у Сребреници. Ми ћемо тражити да бирачки одбори који су предали записник за та бирачка мјеста да поново изврше бројање и уложићемо жалбу ОИК-у, а тражићемо преко наших централа да се жалба уложи и ЦИК-у", рекао је Радомир Павловић, предсједник сребреничког СНСД-а.

"Уколико се ти подаци разликују и ако је ОИК бројао гласове то није у складу са прописима. Тражићемо ново бројање и покретање одговорности Општинске изборне комисије јер је очито да је ријеч о тенденциозности и покушају прекрајања изборних резултата што ћемо провјерити", истакао је Момчило Цвјетиновић, предсједник сребреничког СДС-а.

Грујичић нема дилему. Сматра да никакве манипулације не могу спријечити његову изборну побједу. Ипак, свјестан је да изборне машинерије има у Сребреници.

Још се чекају гласови са шест бирачких мјеста. Одлучиваће и 1.180 гласова који треба да стигну поштом и гласови са непотврђених гласачких листића. У одсуству је уписано 1.700 гласача.