latinica  ћирилица
03/10/2016 |  19:11 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Репортажа италијанског новинара из БиХ - Гдје ИД купује оружје за нападе у Европи

Луиђи Пелаца новинар популарне италијанске емисије "Хијене" која је синоћ емитована на телевизији Италиа 1, урадио је интригантну видео репортажу о шверцу оружја у БиХ.

Пелаца, како је приказано у новинарском прилогу, не представљајући се као новинар, купио у Мостару пушку, а широм БиХ куповао је аутоматско оружје, митраљезе, бомбе и пиштоље, пише портал Бљесак.

Новинарски прилог под називом “Гдје ИД купује оружје за нападе у Европи“, изазвао је буру расправа на друштвеним мрежама, а немали број гледалаца репортаже изразио је сумњу у прилог који у негативном смислу приказује БиХ кроз причу коју чујемо док италијански новинар путује кроз БиХ, наводи овај портал.

Репортажа италијанског новинара из БиХ Извор: http://www.blic.rs/

На почетку репортаже која траје скоро 19 минута, Пелаца је отпутовао у Сарајево како би показао лакоћу којом потенцијални терористи ИД могу набавити оружје и пребацити га у Европу.

На снимцима скривене камере приказао је сусрет са својом ''везом'' у БиХ која га је повезала с продавачима оружја у разним дијеловима БиХ.

Његова веза из БиХ угостила га је у својој кући, гдје му је испричала о својој криминалној прошлости у Италији, садашњем животу у Сарајеву и о томе како су наводно недавно прокријумчарили 500 комада аутоматских пушака у Холандију.

Овај домаћин се похвалио како његове пушке постижу цијену од 2 килограма кокаина по комаду.

На снимку може да се види како новинар купује стару војну пушку од непознатих особа негдје сјеверно од Мостара. Њену прецизност је испробао на локацији 15 километара сјеверно од Мостара изван насеља Војно поред Неретве. Пушку је платио 75 евра од породице којој је, као и свим својим саговорницима, сакрио лице.

Осим ове пушке, Пелаца је испробао митраљезе, аутоматско пушку АК 47, ручне гранате, а неке од њих и купио. На крају му је овај ''домаћин'' објаснио како да прошверцује оружје у аутомобилу, на које граничне прелазе да иде и какав мирис да користи којим може заварати псе да не открију барут.