latinica  ћирилица
04/10/2016 |  18:30 ⇒ 05/10/2016 | 07:26 | Аутор: РТРС

Ибран Мустафић 18. октобра свједок у предмету Орић (ВИДЕО)

Ибран Мустафић, учесник сребреничких ратних дешавања, потпуно је способан да свједочи у процесу који се, пред Судом БиХ, води против Насера Орића и Сабахудина Мухића због убиства три српска заробљеника у околини Сребренице.
Ибран Мустафић - Фото: СРНА
Ибран МустафићФото: СРНА

Ово је налаз трочланог тима љекара специјалиста, који су обавили неуропсихијатријско вјештачење Ибрана Мустафића.

Прије би се рекло да је преседан! А на томе су, подсјетимо, инсистирали одбрана Насера Орића и судско вијеће које је крајем јуна, Мустафића, као једног од кључних свједока у овом предмету, одстранило из суднице и прије него што је почео свједочење. Као разлог Вијеће је тада навело Мустафићево наводно недолично понашање.

Подсјетимо – на питање предсједавајућег Вијећа Шабана Максумића, како се осјећа – Мустафић је одговорио - “Одлично, данас ми је Мубарек дан”.

И тај одговор био је окидач за несвакидашњу Максумићеву наредбу о вјештачењу. Претходно, такође на иницијативу одбране – још један свједок у овом предмету проглашен је неурачунљивим.

Пропао је покушај одбрана Насера Орића и Сабахудина Мухића, те придруженог им члана – Судског вијећа, да се, биљежничар ратног сребреничког “Планираног хаоса” - Ибран Мустафић прогласи неспособним за свједочење.

Трочлани љекарски тим субспецијалиста – вјештака, који су чинили Алма Браво Мехмедбашић, Зорица Лазаревић и Данило Михајловић утврдили су – управо супротно. Психијатријски, неуролошки, интелектуално и процесно, Ибран Мустафић апсолутно је способан да свједочи.

И да репродукује доживљаје и догађаје из прошлости. Нема карактеристика патолошке лажљивости. У тестовима које је Мустафић урадио, освајао је максималан број бодова уз минималан утрошак времена, набрајали су вјештаци.

У наређеном, безобзирном скенирању Мустафићевог психичког и физичког стања, вјештаци су установили мноштво ожиљака.

Али физичких - насталих усљед покушаја ликвидације од својих сународника. И због њих спорију реакцију на свјетлост лијевог ока и изражену осјетљивост лијевог стопала и руке. А те аномалије – тешко да би и за највеће лаике могле да буду разлог неспособности свједочења.

И колико год су се вјештаци трудили да аргументима разјасне како је посттрауматски стресни поремећај у већини случајева тренутна, а не трајна категорија настала након преживљених траума, одбрана је инсистирала управо на таквом Мустафићевом налазу од прије двије деценије.

Када им је и тај адут исклизнуо из руке, експресно - одмах по изласку из суднице, покушали су да застраше свједока. Уз помоћ медијских спин мајстора, припријетили су како ће тужити Мустафића због наводних незаслужених бенефита које је користио, док се од траума опорављао.

А преживио је Мустафић, ни мање ни више већ 5 неуспјелих атентата. У рату, унутар наводне енклаве, јер се супротставио оптуженом злочинцу Орићу. И касније, у миру - након што је укоричио Сребренички ратни хаос.

Катастрофа је и то што ниједан од покушаја Мустафићеве ликвидације, није кажњен. А починиоци познати! И тузланском кантоналном тужилаштву, које је након двомјесечне наводне истраге, предмет склонило. И бившим АИДОВИМ истражиоцима који су све задокументовали у тајној операцији “Губер” још далеке 95. године.

И истражиоцима, тужиоцима и судијама, који су пред лажним херојем Сребренице – деценијама ћутали. Неки од њих безочно сада покушавају да ућуткају и Мустафића.

Прилику да каже истину у судници, Мустафић ће ипак имати 18. октобра, када се суђење Орићу и Мухићу наставља. Наравно, уколико судија Максумић, који је своје судијско умијеће у рату тренирао над заточеним Србима у истом овом комплексу, не настави са мирнодопским тренинзима над Мустафићем.