latinica  ћирилица
10/10/2016 |  17:37 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

У Тужилаштву БиХ саслушана двојица чланова Републичке референдумске комисије (ВИДЕО)

У Тужилаштву БиХ саслушани су Горан Змијањац и Милан Петковић, чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске. Обојица су позвани у оквиру истраге у предмету против Милорада Додика због кривичног дјела "неизвршења одлуке Уставног суда БиХ".
Саслушање - Тужилаштво - Фото: РТРС
Саслушање - ТужилаштвоФото: РТРС

Предсједник Српске Милорад Додик раније је рекао да је спреман дати изјаву Тужилаштву, али само на територији Републике Српске јер се не осјећа безбједним да дође у Сарајево.

"Не бранимо само чланове комисије и предсједника Републике Српске, већ и референдум, грађане и институције Српске" - ово је најупечатљивија порука, након што су из правосудног комплекса у Сарајеву изашли данас саслушани чланови Референдумске комисије. Тужиоцу су, кажу, јасно ставили до знања да кривичне одговорности оптужених - нема!

Тужилаштво БиХ остварило је наум и почело са саслушањима због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ које се односе на забрану Дана Републике и одржавања референдума.

- Мене лично су испитивали од дана мог именовања у Комисију до дана завршетка референдума и подношења извјештаја. Објаснио сам да сам био члан ове Комисије као правни стручњак, а не као политичар - рекао је Милан Петковић, члан Републичке комисије за спорвођење референдума.

Петковић каже да је тужиоцу Мирославу Марковићу јасно ставио до знања да нема кривичне одговорности Милорада Додика, чланова Комисије, а поготово грађана који су изашли на референдум.

- Не могу бити грађани одговорни, јер је и Венецијанска комисија рекла да Закон о референдуму није супротан европским правним тековинама, да је у складу са уставом - истакао је Петковић.

Дарко Кременовић, бранилац Милана Петковића рекао је да су у Тужилаштво БиХ дошли како би бранили Републику Српску и референдум.

- Ми нисмо дошли овдје само да бранимо Милана Петковића и Милорада Додика, ми овдје бранимо референдум, грађане и институције Републике Српске, Милан Петковић је овдје мање битан -рекао је Петковић.

Индикативно да је Тужилаштво БиХ формирало предмет знатно прије него што је Уставни суд Бих констатовао да власти Српске нису испоштовале одлуку укидању Дана Републике када по закону то постоје кривично дјело. Чак је и позив за саслушање датиран на март када референдумска комисија није била ни формирана.

Парадокс је да се на саслушање позивају чланови Комисије која не може да спроводи одлуке Уставног суда БиХ. То би било исто да, примјера ради, Тужилаштво БиХ позове на одговорност чланове ЦИК БиХ због тога што није спроведена одлука Сејдић и Финци, а Тужилаштво то није урадило.