latinica  ћирилица
11/10/2016 |  18:14 ⇒ 12/10/2016 | 08:14 | Аутор: РТРС

У БиХ пописано скоро 200.000 лица која није требало пописати (ВИДЕО)

Представници Агенције за статистику напокон су признали да је током пописа 2013. године пописано бар 198.000 лица више него што БиХ има резидентних или стварних становника.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

А то је, подсјетимо, и био један од разлога што Република Српска и њен Завод за статистику нису признали резултате пописа објављене средином године. И због чега ће, како је најављено, до краја ове године објавити властите резултате пописа становништва који живе на територији Српске.

Признали су у Агенцији и да је стопа препописаних 5,59%, односно много већа од европског максимума који износи 3%.

Да ли су такви подаци за Европску унију, којој БиХ тежи, прихватљиви, мобло би бити познато већ сутра. Јер у Сарајево сутра стижу представници ИМО мисије и Еуростата, предвођени Питером Еверерсом.

Бјесомучна сарајевска кампања уочи пописа, којом су и они којима је БиХ тек свратиште, постајали њени "стални становници"; трогодишња тракавица око обраде пописне грађе; бројна кршења Закона током и након пописа; и на крају "Одлука о обради пописних резултата“"коју је, након волшебног саслушања у Тужилаштву БиХ, директор Агенције Велимир Јукић "сам са собом усвајао", вратили су се као бумеранг! Најмање 5,59% или скоро 198.000 пописаних у октобру, већ у новембру исте године из БиХ је "нетрагом нестало".

Един Шабановић, помоћник директора у Сектору за статистичке методологије, каже: "Наша процјена из потпописне анкете прилагођеном методом дуалног система процјењивања је дала број од 3,352.760."

Фото: РТРС

Но ни то, по свему судећи, није стварни број становника БиХ. Јер узалуд је презентер Шабановић, скоро цијели сат новинарима тврдио како је метод обраде грађе из контролног пописа примијењен у БиХ, свјетски стандард. На крају, је ипак услиједило признање – метод је, како каже, адаптиран. И прилагођен сумњивим сарајевским циљевима:"...ми смо је адаптирали...у БиХ смо имали овај нетипичан проблем јер су људи долазили па се пописивали а нису требали."

А управо на тај и такав нетипичан проблем мјесецима, па и годинама, упозоравали су српски представници у Агенцији за статистику и руководство Републичког завода Српске.

Тврдили су да је Закон вишеструко прекршен, да је препописано или пописано најмање 196.000 несталних становника БиХ.

Но узалуд. Пописни плагијат средином године јавности је представљен као званичан сарајевски резултат према којем су Бошњаци у БиХ већина.

Данас представљене резултате контролног пописа први бх. статистичар, Велимир Јукић није образлагао новинарима. Мораће међутим, водећим европским статистичарима. Предвођени Питером Еверерсом сутра стижу у Сарајево да процијене и оцијене све бх. пописне заврзламе и незаконитости.

- Да видимо шта ће о томе рећи ИМО тим, међународни експерти и Еуростат. Они су ти који дају квалификацију о квалитету проведеног пописа, појашњава Јукић.

Да ће резултати пописа у БиХ бити фризирани, бриселски статистичари упозоравали су још 2013. године - док је попис трајао. У 13. извјештају ИМО тима констатовали су да постоји бојазан од превеликог броја пописаних, управо због погрешног евидентирања особа које живе у иностранству.

Навели су и примјере како су на питање – "Колико дуго особа намјерава да буде одсутна", одговори гласили - "Док се не врати за празнике".