latinica  ћирилица
14/10/2016 |  07:45 ⇒ 12:15 | Аутор: РТРС

Министарски савјет Енергетске заједнице укида санкције БиХ?

Након што је јуче у Сарајеву потписан Споразум о Енергетској заједници у гасном сектору, очекује се да ће Министарски савјет Енергетске заједнице на данашњем засједању у Сарајеву, Босни и Херцеговини укинути санкције, наметнуте у октобру прошле године.
Сарајево - Отворен Министарски савјет Енергетске заједнице - Фото: СРНА
Сарајево - Отворен Министарски савјет Енергетске заједницеФото: СРНА

Подсјећамо, санкције су уведене због неусвајања другог и трећег енергетског пакета у гасном сектору.

До краја децембра, како је предвиђено новим Споразумом, биће усаглашен текст закона којим ће се за БиХ ниво власти уредити гасна регулатива.

До краја марта 2017. овај закон требало би да се нађе у Парламентарној скупштини БиХ а хармонизовани ентитески закони требало би да буду усвојени до јула наредне године.

Генерални директор за енергетику у Европској комисији Доминик Ристорио, отварајући скуп, представио је главна достигнућа ЕУ у овој години која омогућавају ефикаснију Енергетску заједницу.

"Данас то треба да буде основа да се енергетска заједница покрене напријед, очекујемо данас нову листу пројеката енергетске заједнице која ће убрзати градњу инфраструктуре и безбједност снадбијевања енергијом", рекао је Ристорио.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, у име БиХ која је ове године предсједавала Енергетском заједницом, представио је крупне кораке БиХ на путу ка ЕУ у овој години чији је циљ да БиХ до краја 2017. године постане кандидат за ЕУ.

"И Република Српска и Федерација БиХ испуниле су већину заосталих обавеза из Уговора о Енерегетској заједници, да би биле отклоњене мјере уведене према БиХ у Тирани", рекао је Шаровић.

Извор: РТРС/СРНА