latinica  ћирилица
14/10/2016 |  08:58 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Маратон Тошету у част

Навршава се девет година од смрти македонског поп пјевача. Данас у 17 сати из Нове Градишке ка Крушеву крећу тркачи.

У недјељу се навршава девет година од смрти македонског поп пјевача Тошета Проеског, који је погинуо 16. октобра 2007. у тешкој саобраћајној несрећи на ауто-путу Загреб - Липовац код Нове Градишке. Одлазак младића анђеоског гласа и лица, којег је красила скромност, изазвао је шок и невјерицу у цијелој бившој Југославији. Многобројни поштоваоци Тошетове музике, али и суграђани из његовог маленог Крушева, обићи ће тог дана вјечну кућу "македонског славуја" и присјетити се пјевача који је оставио неизбрисив траг својим пјесмама и хуманим дјелима.

Обиљежавање девете годишњице Тошетове смрти почиње данас у Новој Градишки, гдје ће у 16.30 испред пјевачевог споменика код дворане Електротехничке и економске школе бити положени вијенци и запаљене свијеће. Тачно у 17 сати, са стадиона Фудбалског клуба Слога кренуће маратон дуг 900 километара, од Нове Градишке до Крушева, којим ће, као и претходних година, бити одата почаст прерано преминулом пјевачу. Сутра ће од 11.30 бити одржан помен у капелици на Роковом перивоју у Загребу, а дан касније, на годишњицу његове смрти, од 10.00 до 11.00 капелица ће бити отворена за све који ће се доласком присјетити лика и дијела велике регионалне звезде чији је глас прерано утихнуо. Тошетове ријечи, "Ве сакам сите" ("Све вас волим") и данас, послије девет година, показују колико је велико срце имао овај скромни младић, а својим дјелима увијек је несебично помогао онима којима је то било најпотребније.

- Не желим да ми скидате капу, само желим да се поносите мноме - говорио је Проески, који је погинуо у 26. години.

Македонски поп пјевач, миљеник публике, добио је 2003. награду "Мајка Тереза" за хуманитарни рад, а годину дана касније постао је регионални амбасадор добре воље Уницефа. Био је један од ријетко школованих музичара на простору бивше Југославије, као један од најбољих студентата генерације био је пред дипломом соло пјевања на Музичкој академији у Скопљу, а свој посебан глас је усавршавао и у Њујорку.