latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:04 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Школа из Сирче прославила 123. рођендан

Основна школа "Јован Цвијић" из Сирче код Краљева за 123 године постојања изнедрила је на десетине љекара, новинара, професора, инжењера, чак и двојицу академика.
Школа из Сирче има дугу традицију - Фото: Novosti.rs
Школа из Сирче има дугу традицијуФото: Novosti.rs

Пригодном свечаношћу, Основна школа "Јован Цвијић" из Сирче, надомак Краљева, прославила је лијеп и редак јубилеј - 123. годишњицу постојања.

Једна од најстаријих школа у краљевачком крају основана је октобра 1893. на иницијативу земљорадника Димитрија Здравковића и других мјештана Сирче и околних поморавских села, а прво школско звоно огласило се у јануару 1894. године. За 123 године постојања сирчанска осмољетка изнедрила је на десетине љекара, новинара, професора, инжењера, чак и двојицу академика, чиме не могу да се похвале ни много веће школе.

- Поносни смо на све наше ђаке, нарочито оне који су постали носиоци развоја Сирче, Краљева, па и цијеле државе. Иако смо сеоска, мала школа са 135 ђака, можемо да се похвалимо модерном зградом саграђеном 1985. године са видео- надзором, фискултурном салом, спортским теренима, уређеним двориштем, расвјетом и, што је најважније, савременом опремом за васпитно-образовни рад. Недавно смо набавили и интерактивне табле - каже Милена Бугариновић, директорка.

Сирчанска осмољетка је и једина школа у Рашком округу која се бави и функционалним основним образовањем за одрасле. У сва три предвиђена циклуса, тренутно је уписано 116 одраслих полазника.

Извор: Вечерње новости