latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:27 ⇒ 10:12 | Аутор: РТРС

Поруке мира и љубави у Причи о Фердинанду

Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци угостио је луткарско позориште "Гуливер" из пољског града Варшаве, чији су чланови пред публиком у Дјечијем позоришту Републике Српске извели представу "Прича о Фердинанду".
Прича о Фердинанду - Фото: Глас Српске
Прича о ФердинандуФото: Глас Српске

Режисер Роберт Јарош послужио се добро познатом причом о бику Фердинанду како би на сцени, уз одличну музику, ефектну сценографију и свјетло, маскама и покретима глумаца дочарао несвакидашњу и доброћудну нарав једног великог бика.

Глумци су тако у овом комаду, који је одигран јуче у два фестивалска термина, послали поруку да су љубав и мир најважнији на свијету.

У бројним сценама публика је имала прилику да упозна бика Фердинанда који је, за разлику од својих пријатеља који су жељни борбе и доказивања, потпуно различит.

- Он уопште не машта о великим и узбудљивим коридама, већ само жели да љешкари у трави и мирише цвијеће - објаснили су из овог театра.

Међутим, стицајем, по њега, несрећних околности, Фердинанда одводе на велику мадридску кориду. Али, умјесто адреналинске борбе бика и матадора, Фердинанд је само скакутао по арени јурећи за дјевојкама које су носиле цвијеће и у том свом заносу мирно отишао са кориде на своју ливаду.

Поред овог комада публика је у јучерашњем програму имала прилику да погледа и представу "Авантуре професора Курама. Проналазач" мини-театра из Словеније, као и да присуствује промоцији часописа "Нити" Позоришног музеја Војводине.

Завјесу на претпосљедњи дан фестивала за дјецу у Бањалуци спустили су домаћини представом "Одисеј - Сан о повратку", која је изведена у оквиру ревијалног дијела програма.

Посљедња такмичарска представа биће одиграна данас у терминима од девет и 11 часова, а ријеч је о комаду "Море маште" који ће извести Позориште лутака из Ниша.

Додјела награда

Свечано затварање фестивала и додјела награда најбољима биће одржани данас у 18.30 часова у Дјечијем позоришту РС, а послије тога, у част награђених, биће изведена представа "Господар пјесме" Позориштанца "Пуж" из Београда.

Извор: Глас Српске