latinica  ћирилица
14/10/2016 |  09:49 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Одржан 20. Интер фолк фест "Босиљковање"

У Дервенти је одржан 20. Интер-фолк фест "Босиљковање" на коме је учествовало седам ансамбала из Русије, Србије, Хрватске и Републике Српске.
Дервента - "Босиљковање" - Фото: СРНА
Дервента - "Босиљковање"Фото: СРНА


Учесници фестивала били су руски ансамбл "Волшки козаци" из Самаре, КУД "Коста Абрашевић" из Бачке Паланке, Ансамбл народних игара и пјесама "Чајавец" из Бањалуке, КУД "Душко Трифуновић" из Брода, КУД "Бранислав Нушић" из Борова, Ансамбл народних игара "Лијевче" из Разбоја код Српца и КУД "Босиљак" из Дервенте, који је био и организатор "Босиљковања".

Културно умјетнички руководилац КУД-а "Босиљак" Стана Наградић каже да фестивал посједује сертификат ЦИОФФ-а и да по годинама трајања, броју учесника и квалитету заслужује улогу коју има.

"Град Дервента и Република Српска су поносни на `Босиљковање`, на коме је до сада учествовало више од 200 домаћих и страних ансамбала са више од 6.000 учесника и 80.000 посјетилаца", рекла је Наградићева.

Учесници фестивала дефиловали су Дервентом, а поздравили су их бројни мјештани који су изашли на улице.

У спортској дворани презентована су национална јела, народне ношње, инструменти и стари предмети, а потом су наступили учесници "Босиљковања".

Велико интересовање публике изазвао је ансамбл "Волшки козаци", који је учествовао на Интер-фолк фесту "Босиљковање" и 2012. године.

Фестивал су помогли општина Дервента, Министарство цивилних послова БиХ и многи привредни субјекти.

Извор: Срна