latinica  ћирилица
14/10/2016 |  11:05 | Аутор: РТРС

Опљачкане српске куће у селу Новаке, код Призрена

У селу Новаке, надомак Призрена, синоћ су обијена три објекта Срба повратника и том приликом је украдена храна, ствари за покућанство и кућна хемија.
Полиција самопроглашеног Косова - Фото: Novosti.rs
Полиција самопроглашеног КосоваФото: Novosti.rs

Министарство за заједнице и повратак оцјењује да је синоћни инцидент у селу Новаке порука повратницима да и даље неко жели да их спријечи у намјери да остану и опстану у мјестима у којима су се вратили и тражи од надлежних органа да одмах расвијетле случај.

Јер, како се наводи, једино тако се шаље порука свима који овакве инциденте и чине да ће бити санкционисани и кажњени за учињена недјела.

"И поред свих напора које као министарство улажемо да преко институција побољшамо статус Срба повратника у селу Новаке у Осојану, Клини... и свим срединама гдје они живе, овакве ствари у великој мјери забрињавају. Уколико се не стане на пут инцидентима било које врсте који су усмјерени ка српском народу на Косову бојимо се да ће Срба бити све мање", наводе из тог ресора.

Према информацијама које је Министарство за заједнице и повратак добило од Спасе Андрића, чији је објекат такође обијен, увиђај је у току.

Извор: Танјуг