latinica  ћирилица
14/10/2016 |  11:43 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Вучић: Не дајте другима да уређују односе Србије и Албаније

Премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, отворили су у Нишу пословни форум Србија–Албанија, на којем учествује око 300 представника компанија и привредника из обје земље. Премијер Вучић је поручио да су пословни људи и инвеститори из Албаније добродошли и да су им врата Владе Србије и српско тржиште широко отворени.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је рекао да су Срби и Албанци два највећа народа на Балкану и да не треба да дозволе да им односе и будућност други уређују.

"Двије земље успјеле су да изграде пријатељство, али сада морају да раде на развијању привредне сарадње и повећању трговинске размјене. Веома је важно да се понашамо рационално. Без обзира на политичке разлике, успјели смо да изградимо повјерење, јер вјерујем да желимо пријатељство", рекао је Вучић и истакао да двије земље повезује и чињеница да је ЕУ стратешко опредјељење обје земље.

Сматра да унапређење односа са Албанијом може да донесе само добро нашим грађанима.

"Вјерујем да је то случај и са Албанијом", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио привредницима из Србије и Албаније што су у великом броју дошли на форум, наводећи да су и он и Рама били веома поносни што је сала у којој се одржава форум пуна. Навео је и да је срећан што се форум одржава у Нишу, на југу и југоистоку Србије, за који је рекао да је раскрисница путева и доброг бизниса и мјесто које ће да представља средиште напретка и Србије и цијелог региона.

"Хвала свима који су дошли иако су знали, или не, да ли им то доноси одређене предности, јер су се борили с предрасудама и са једне и са друге стране", рекао је Вучић.

"Не дајте другима да уређују односе Србије и Албаније"

Премијер Србије изјавио је да су Албанци и Срби два највећа народа на Балкану, да од њих самих зависе њихови међусобни односи и будућност и да не треба да препусте ником другом да им те односе уређују. 

"Билатерални односи наше двије земље ће бити бољи, добро разумијемо наше разлике, добро знамо да морамо да живимо једни поред других, али и да морамо да усмјеравамо нашу енергију на сарадњу. Свидјело се то и Албанцима и Србима, или не, Срби и Албанци су два највећа народа на Балкана и од нас зависе наши односи", рекао је премијер и нагласио:

"Немојте да препуштамо другима да нам то уреде, сами можемо одговорније и боље да то урадимо", поручио је Вучић.

Он је у Нишу, на Пословним форуму Србија-Албанија рекао да Албанци држе ријеч, да су добри пословни људи и да је лично увјерен да може корист из тога да се извуче за Србију.

"Добро радите са њима, наша сарадња је добра за Албанију, али и за Србију и то је моја порука свима овде", рекао је Вучић.

Премијер Србије је такође нагласио да ће Србија имати много користи када буде изграђен ауто- пут Београд-Пришитна, а привредницима је поручио да гледају у будућност.

"Када изградимо тај ауто-пут не можете ни да сањате колико је то нама значајно за развој Топлице, за Куршумлију, Блаце, Житорађу, Прокупље...Зато питам вас привреднике која ће тада лука бити најближа и зашто то да не искористимо и не урадимо нешто за нашу земљи. Гледајте у будућност, одлично је проучавати прошлост, али најважније је гледати и радити за будућност", закључио је Вучић.

Вучић позвао албанске привреднике да улажу у Србију

Српски премијер позвао је албанске привреднике да улажу и послују у Србији уз поруку да ће им влада помоћи у сваком смислу како би развили посао.

"Добро дошли сте у Србију ", рекао је премијер на пословном форуму Србије и Албаније у Нишу којем присуствује и албански премијер Еди Рама.

Вучић је навео да унапређење односа са Албанијом значи и развој економске сарадње али је додао и да је данашњи скуп доказ да Берлински процес и те тако има смисла.

Он је додао да је циљ да се заједнички уради нешто да велики број људи добије прилику за сопствено доказивање и напредак.

"Желим да кажем да модел привредног раста базиран на дубљој интеграцији са ЕУ је свакако најбољи модел за земље Западног Балкана" рекао је Вучић који је истакао да су инвестиције и побољшање продуктивности најбитнији.

Како је додао, направљен је одређени помак у трговинској размјени две земље али је оцијенио да је трговинска размјена од свега 102 милиона евра веома мала.

"Желимо да ту трговинску размјену драматично увећамо" рекао је премијер који је истакао да су се сви сумњичаво гледали прије двије, три године мислећи да они други не припадају њиховом друштву.

Он је поручио да је регион Западног Балкана мјесто гдје можемо да остварујемо привредни раст много већи него неке земље ЕУ.

Премијер је упозорио на царинске и друге препреке у администрацији које онемогућују ту бржу размјену и додао да се на томе мора радити како не би заустављали прогрес.

Вучић је у обраћању, премијеру Албаније Рами рекао да је данас у Нишу присутно око 90 одсто најважнијих и најзначајнијих српских бизнисмена, људи који су заинтересовани за сарадњу и који су спремни и за улагање.

"Моја порука је: добродошли сте у Србију. Врата Србије и врата Владе Србије су за вас широм отворена, помоћи ћемо, одговорити на свако ваше питање" рекао је премијер Србије који им је поручио и да истовремено охрабрује и српске привреднике да улажу у Албанију.

Премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама, отворили су у Нишу пословни форум Србија-Албанија, на којем учествује око 300 представника компанија и привредника из обје земље.

То је први велики скуп српских и албанских привредника који треба да дорпинесе приближавању српске и албанске пословне заједнице.

На Форуму ће говорити и директорка Свјетске банке за Западни Балкан Елен Голдстин.

Домаћини форума су председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж и предсједник асоцијације Бизнис Албанија Луан Брегази.

Након пленарног дијела Форума предвиђени су билатерални сусрети привредника, током којих ће представници пословних заједница Србије и Албаније разговарати о конкретним пословима и заједничким пројектима.

На Форуму учествују компаније из сектора прехрамбене индустрије, трговине, електро и машинске, грађевинске, хемијске, металопрерађивачке и дрвне индустрије, као и из области туризма и хотелијерства, телекомуникација.

Очекује се да ће на скупу бити потписан Меморандум о разумијевању за оснивање Албанско-српске трговинско-индустријске коморе, са сједиштем у Тирани.

Форум се одржава у Нишу, гдје ће наредних дана бити сједиште Владе Србије.

Извор: РТС