latinica  ћирилица
14/10/2016 |  11:48 ⇒ 11:53 | Аутор: РТРС

Потписан споразум о оснивању Конфучијевог института у Бањалуци

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга и Лиу Ксин, предсједник Универзитета технологије и образовања у кинеском граду Тјанђин, потписали су данас споразум о сарадњи и оснивању Конфучијевог института при бањалучком Универзитету.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Матаруга је у телефонској изјави Срни рекао да ће о детаљима у вези са датумом отварања Конфучијевог института бити разговарано са представницима овог кинеског универзитета када дођу у Бањалуку, јер су позвани да 7. новембра присуствују обиљежавању годишњице бањалучког Универзитета.

"Потом можемо очекивати значајне инвестиције од Ханбана у првој години рада, а касније од овог института. Постојање оваквог института превазилази само оквире сарадње два универзитета, јер нам се пружају велике шансе за сарадњом и са другим универзитетима у Кини", истакао је Матаруга.

Према његовим ријечима, то није само промоција културе, науке, образовања и традиције кинеског народа у Републици Српској, већ нешто што ће обезбиједити лакшу комуникацију са кинеским инвеститорима који долазе у Републику Српску, економски развој и напредак свима који живе на овим просторима.

"Присуствовали смо и конференцији `16 плус 1` - 16 земаља источне Европе и Кине, гдје смо добили сагласност за потписивање повеље и изјаве за чланство у том конзорцијуму, што ће нам посебно олакшати и унаприједити међународну сарадњу и размјену наших професора и студената", нагласио је Матаруга.

У посјети Кини борави и проректор бањалучког Универзитета за међународну сарадњу Биљана Антуновић.

Извор: СРНА