latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:05 | Аутор: РТРС

Мало регистрованих жена као произвођача млијечних производа

На подручју Добоја евидентиран је мали број жена произвођача и прерађивача млијечних производа и то најчешће због скупе опреме, захтјевних стандарда и великих трошкова за регистрацију, рекао је руководилац добојског Ресора Министарства пољопривреде за пружање стручних услуга Драгиша Марковић.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив


Марковић је током манифестације обиљежавања Међународног дана жена на селу рекао новинарима да тренутна производња представља само продужетак домаћинског рада, те да су неопходна подстицајна средства како би она била економски одржива.

Он је навео да је процес производње млијечних производа савладан, те да је сада потребно инвестирати у опрему.

"Производимо органску храну са великом перспективом на тржишту", додао је Марковић и упозорио на тренд "млијечне кризе" у свијету, усљед захтјева за великим снабдјевачима и високим хигијенским стандардима за пласман робе на страна тржишта.

Он је појаснио да је велики број малих домаћинстава пред банкротом и указао на потребу преорјентације њиховог пословања.

Марковић је истакао да би неискориштена опрема коју посједују одређена удружења могла да буде дата на употребу малим произвођачима.

У Добоју се данас обиљежава Међународни дан жена на селу под мотом "Чула сам од своје мајке", са циљем да се на микро регији направи списак произвођача и прерађивача млијека.

"Желимо да видимо и чиме се баве жене, какве су њихове могућности, каква искуства са производњом, а све то како бисмо дошли до закључка о њиховим капацитетима на тржишту и потребним алатима да буду самостални произвођачи", рекао је организатор ове манифестације Џемил Вејзовић.

Вејзовић, који је и предсједник Удружења грађана "Приманатура" из Добоја, оцијенио је да на подручју овог града постоји мали број регистрованих произвођача усљед скупих трошкова регистрације и постизања минималног нивоа стандарда квалитета и структуре садржаја производа.

Он каже да су произвођачи присиљени да прво пласирају производ на тржиште, па да зарађена средства уложе у унапређење производње и регистрацију.

Организатор данашње мануфестације је "Приманатура", уз подршку Одјељења за пољопривреду градске управе Добој, а партнери су Туристичка организација Добоја и удружења жена која се баве домаћом радиношћу.

Посјетиоци се могу упознати са производњом и прерадом млијека, дегустацијом готових млијечних производа, као и прерађевинама од поврћа које су припремљене на традиционални начин, те прерађевинама од воћа, биља и другог шумског јестивог растиња.

Међународни дан жена одржава се у сали Скупштине града Добој.

Извор: Срна