latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:06 | Аутор: РТРС

Сенат Универзитета наредне седмице о рјешењу просвјетне инспекције

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга најавио је да ће Колегијум и Сенат Универзитета наредне седмице заузети став поводом рјешења просвјетне инспекције да се понови избор ректора, које је донесено по жалби професора Правног факултета Витомира Поповић, као и по тужби коју је поднио суду у вези са избором ректора.
Милан Матаруга - Фото: СРНА
Милан МатаругаФото: СРНА

"Што се тиче активности појединаца на овом универзитету, очигледно је да су неки из своје каријере прескочили дио академског развоја, па се понашају крајње неакадемски и покушавају своје фрустрације ријешити преко судова и просвјетне инспекције", рекао је Матаруга Срни.

Он каже да припада млађој генерацији професора који су међународно препознати и афирмисани и који имају квалитетне научне и образовне референце.

"Знам да имам подршку великог броја људи на Универзитету у Бањалуци. Правимо реформе и идемо напријед, отварамо Универзитет према свијету и хоћемо да будемо међународно препознатљиви, што до сада претходници нису радили", рекао је Матаруга.

Поповић је раније поднио тужбу Окружном суду против Универзитета у Бањалуци, јер сматра да су приликом избора ректора учињене бројне повреде законских прописа и Статута.

Он је од Окружног суда у Бањалуци затражио да, ради заштите јавног интереса, одгоди извршење одлуке Сената о избору ректора до доношења правоснажне пресуде надлежног суда.

Републичка просвјетна инспекција је, поступајући по Поповићевој пријави, наложила поновни избор ректора Универзитета у Бањалуци.

Матаруга је за ректора изабран у мају.

Извор: СРНА