latinica  ћирилица
14/10/2016 |  12:28 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Самсунг остаје без око три милијарде долара због обуставе производње Галакси Ноте 7

Компанију Самсунг Електроникс ће обустава производње смартфона Галакси Ноте 7, чије су батерије склоне прегријавању и паљењу, коштати око 3,0 милијарде долара у овом и наредним кварталима, што ће укупне трошкове опозива тог уређаја подићи на најмање 5,3 милијарде долара.
Самсунг Галакси Ноте 7 - Фото: AP
Самсунг Галакси Ноте 7Фото: AP

Обустава производње паметног телефона Ноте 7 коштаће око 2.000 милијарди вона периоду октобар-децембар ове године, и више од 1.000 милијарди вона (884 милиона долара) у кварталу јануар-март 2017, наводи се у данашњем саопштењу компаније, преноси америчка агенција АП.

Самсунг је ове недјеље већ снизио прогнозу добити за трећи квартал на 2,6 милијарди долара, што је износ који би могао да избрише цио профит из његове дјелатности с мобилним уређајима. У тај износ нису укључени трошкови Самсунговог првог круга повлачења уређаја, које аналитичари процјењују на 1.000 до 2.000 милијарди вона.

Из компаније су поручили да имају довољно новца и приходе из других дјелатности што им омогућава да апсорбују ударац који им је задало повлачење телефона Ноте 7.

Очекују да ће генерисати 5.200 милијарди вона (4,6 милијарди долара) оперативних прихода у трећем тромјесечју, након трошкова опозива. Аналитичари истичу да ће највећи дио прихода доћи од продаје напредних дисплеја и полупроводника.

Више од 2,5 милиона смартфона Галакси Ноте 7 повучено је са тржишта због необјашњивих проблема са прегрејавањем батерија, прије него што је Самсунг обуставио производ почетком ове недјеље, само два мјесеца након што је лансирао нови уређај у августу, подсјећа АП.

Извор: Блиц