latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:12 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Сарадња САНУ и АНУРС-а биће проширена; Додик упутио подршку (ФОТО)

На данашњој сједници чланова извршних одбора Српске академије наука и уметности и Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци поручено је да ће сарадња двије институције бити проширена и кроз 15 заједничких активности које ће бити реализоване до краја године.
Додик - АНУРС - САНУ - Фото: СРНА
Додик - АНУРС - САНУФото: СРНА

Предсједник САНУ Владимир Костић, коме је данас уручена повеља почасног члана АНУРС, рекао је да је за наредну годину планирано 15 заједничких активности, а почеће се од области умјетности и издавачке дјелатности.

"Дефинисан је и низ конкретних научних скупова на пољима здравства, друштвено-хуманистичких и техничких наука, као и оних у области енергетике, али и развоја Подриња", најавио је Костић.

Он је нагласио да је стратешко партнерство са АНУРС међу приоритетима те институције, те да ова врста сарадње није усмјерена против неког трећег.

"Овде нема политике и наша сарадња се не може другачије посматрати осим као чиста логика", поручио је Костић и додао да двије академије настоје да превазиђу неспоразуме и у региону, ширећи просторе слободе и демократичности у областима науке, умјетности и културе.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић је навео да је сарадња са САНУ заснована на основи јединствене припадности српског народа и конкретизована Споразумом о сарадњи, као и клаузулом у Дејтонском споразуму по којој је Србија гарант тог уговора.

"Ту се остварују специјалне и паралелне везе и односи Српске и Србије што говори да ми слиједимо наше двије владе које имају врло добре односе на пољима економије, културе, здравства", оцијенио је Кузмановић.

Он је рекао да девиза двије институције није прављење сукоба, већ заједничко стварање културе мира, сарадње и поштовања свих, а прије свега сопственог идентитета и етничког и културног развоја.

Кузмановић је на конференцији за новинаре у просторијама АНУРС навео да се двије академије не баве дневнополитичким, већ заједничким стратешким питањима као установе од прворазредног националног и државног интереса.

"У овакву сарадњу не треба сумњати, јер је САНУ само једна од 14 европских академија са којима имамо уговоре о сарадњи", поручио је Кузмановић.

Сарадња САНУ и АНУРС-а биће проширена (Фото: РТРС)

У Бањалуци је јуче у оквиру сарадње АНУРС и САНУ одржана промоција књиге "Могуће стратегије развоја Србије", уредника академика Часлава Оцића.

ДОДИК: ПОДРШКА ДОБРОЈ САРАДЊИ ДВИЈЕ ИНСТИТУЦИЈЕ

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је након данашњег пријема за делегације Академије наука и умјетности Републике Српске и Српске академије наука и уметности  да подржава добру сарадњу и заједничке програме на којима раде ове двије институције.

Додик је нагласио да је ријеч о институцијама од великог значаја за сваки народ и државу, због чега је важно да им се обезбиједе услови како би могле да испуне своју друштвену и националну мисију и улогу.

"АНУРС је у Српској остварила значајно мјесто и улогу. Имајући у виду чињеницу да српски народ овдје представља доминантну већину и загледан је, не само у одређене институције, већ и у читаву Србију као матичну земљу, тако и САНУ доживљавамо као своју у жељи да остваримо што већу сарадњу и постигнемо што боље резултате", рекао је Додик новинарима након пријема за академике у Палати Републике.

Предсједник Српске је додао да са академицима није разговарао о конкретним дневнополитичким појавама.

Он је истакао да се академије тиме не баве, те да су у том смислу тек "само мало нешто дотакли".

Предсједник САНУ Владимир С. Костић рекао је да је са предсједником Српске разговарано о проблемима образовања, које се налази на цивилизацијској раскрнисци и треба да одговори изазовима времена.

Он је додао да је АНУРС, осим Матице Српске, један од стратешких партнера САНУ, због чега су данас покушали да конкретизују сарадњу у наредном периоду.

Костић је оцијенио да сарадња двије институције може само да релаксира сваку врсту политичке напетости у складу са идејом да се на темељима проширеног простора културе, умјетности и науке формира позиција која може да послужи и другима да се придруже.

"И то уколико дијелимо исте вриједности, а то су проширење простора слободе и демократије подједнако за све и безусловно", рекао је Костић.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић навео је да је САНУ једина академија која непрекидно и у свако доба може и хоће да помогне на плану науке, технике, технологије и слично.

"Не треба никога да изненађује зашто АНУРС блиско сарађује са САНУ. То ћемо наставити и убудуће, јер је то гаранција за стварање културе мира, сарадње и сношљивог живљења свих народа у региону и шире", рекао је Кузмановић.

Он је позвао академије из ФБиХ, Загреба и Љубљане, с којима АНУРС има одређене односе, да сарађују још више и боље.

"Однос САНУ и АНУРС примјер је како треба да сарађују научне институције", оцијенио је Кузмановић и додао да је АНУРС отворена институција која иде напријед уз подршку институција Српске које улажу у науку.

Извор: СРНА