latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:17 | Аутор: РТРС

БиХ преузела више од 85 одсто европских стандарда

БиХ је до сада преузела више од 85 одсто европских стандарда као БАС стандарде /стандарди БиХ/, што је између 18.000 и 19.000 стандарда и они се стално мијењају, рекао је данас у Сарајеву помоћник директора за оцјену усклађености у Институту за стандардизацију БиХ Горан Тешановић.
Дјечија храна - Фото: РТРС
Дјечија хранаФото: РТРС

На обиљежавању Свјетског дана стандарда у Спољнотрговинској комори БиХ, Тешановић је рекао да су стандарди незаобилазан алат у области оцјењивања усклађености када се сертификују системи и производи или када се врши сертификација тијела за оцјену особља, инспекцијских тијела и слично.

Он је нагласио да је Институт преузео све стандарде и они су доступни и привредницима и законодавцима у БиХ, односно свима који су заинтересовани за увођење стандарда, додавши да су дрвна, електроиндустрија и један дио прехрамбене веома добро усклађене са стандардима.

Према Тешановићевим ријечима, постоје проблеми у спровођењу стандарда, и то са аспекта усклађивања законодавства и изласка производа из БиХ на тржиште ЕУ, самим тим што у БиХ нема довољно сертификационих тијела.

"Институт за стандардизацију даје пуну подршку привреди БиХ, која се може укључити у рад одређених тијела Института и на тај начин пратити рад и развој стандарда, како у БиХ, тако и у свијету", истакао је Тешановић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић рекао је да Комора заједно са Институтом низ година ради, како на упознавању привредника са стандардима ЕУ који су им неопходни у њиховом даљем раду, тако и на информисању законодавне власти - шта је све потребно урадити како би производи из БиХ били на тржишту ЕУ и остатка свијета.

Бојић је навео да ће и данашње обиљежавање Свјетског дана стандарда бити у знаку информисања присутних о значају сертификовања производа из БиХ.

"У БиХ је већ сада много тога урађено на постизању стандарда. Добили смо многе сертификате, а доказ томе је да извозимо највише на европско тржиште, гдје је потребно задовољити одређене стандарде да би се производи нашли на полицама ЕУ", нагласио је Бојић.

Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Драган Миловић рекао је да је у вези са питањем увођења стандарда, ресорно министарство надлежно за координацију свих послова и процеса инфраструктуре квалитета.

"Ријеч је о пословима Института за стандардизацију, Института за акредитацију, Института за метеорологију и Агенције за надзор над тржиштем", појаснио је Миловић и додао да се у овом министарству обављају и послови преузимања директива ЕУ, који се односе на индустријске производе, те послови у вези са именовањем тијела за оцјењивање усклађености.

Према његовим ријечима, стандарди, као важан процес, преузимају се у Институту за стандардизацију, а технички прописи, који се преузимају преко директива ЕУ, у себи укључују такозване минималне техничке захтјеве за производе који се реализују приликом преузетих стандарда.

Извор: Срна