latinica  ћирилица
14/10/2016 |  13:58 ⇒ 16:28 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрена могућа рјешења у Закону о празницима

Тим Народне скупштине Републике Српске за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ разматрао је данас у Бањалуци могућа рјешења у Закону о празницима Српске у контексту одлуке Уставног суда БиХ и изражене воље грађана на републичком референдуму о Дану Републике.
Тим Народне Скупштине Републике Српске - Фото: СРНА
Тим Народне Скупштине Републике СрпскеФото: СРНА

Чланови Тима изнијели су приједлоге, сугестије и мишљења када је ријеч о правном уобличавању законског ријешења, која су предочена представницима Владе, као предлагача, а којим ће бити обезбијеђено очување Дана Републике уз уважавање основног начела равноправности и слободе његовог обиљежавања и празновања, саопштено је Народне скупштине Републике Српске.

Влада Републике Српске утврдила је 3. октобра, текст закона о 9. јануару којим ће бити уређено обиљежавање настанка Републике Српске и чије ће одредбе размотрити са члановима Тима прије упућивања у Народну скупштину.

Народна скупштина Републике Српске донијела је 15. јула одлуку о расписивању референдума о Дану Републике на цијелој територији Републике Српске.

На референдуму, одржаном 25. септембра, 99 одсто грађана Републике Српске позитивно се изјаснило о референдумском питању "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске?".

Уставни суд БиХ утврдио је 30. септембра рјешењем да Народна скупштина Републике Српске није извршила његову одлуку од 26. новембра прошле године којом се захтијева усаглашавање Закона о празницима Републике Српске са Уставом БиХ.

Извор: СРНА