latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:24 ⇒ 19:22 | Аутор: РТРС

"Кредибилни избори нису довољни за излазак из политичке кризе у Македонији"

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан сматра да кредибилни избори нису довољни за излазак из политичке кризе у Македонији и затражио од премијера Емила Димитријева да буду испуњени сви услови из Пржинског договора.
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video)

"Кредибилни избори нису довољни, они су само почетак", написао је Хан на свом "Твитер" профилу.

Из кабинета македонског премијера саопштено је да је Димитријев разговарао данас у Скопљу са Ханом о процесу обезбјеђивања фер и демократских избора.

Димитријев је изразио задовољство што су све политичке странке сагласне да су испуњени сви услови за реализацију фер и демократских избора.

"Избори 11. децембра су једино рјешење за политичку кризу и пут ка креирању политике Владе базиране на вољи гласача која ће функционисати у пуном капацитету и реализовати пројекте које су од интереса за све", наводи се у саопштењу.

Хан и Димитријев су разговарали и о изазовима које носи мигрантска криза.

Европски комесар данашњу посјету Скопљу започео је састанком са представницима невладиних организација, који су указали на потребу формирања новог судског вијећа и независног судства.

Током сусрета са специјалним јавним тужиоцем Катицом Јаневом било је ријечи о изазовима са којима се суочава ово тужилаштво.

Лидер Демократрске партије Албанаца Мендух Тачи рекао је након састанка са Ханом да ће та партија уочи распуштање парламента подржати усвајање закона о специјалном јавном тужилаштву и изборном закону.

Хан ће се у Скопљу састати и са лидерима двије највеће политичке странке ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ Николом Груевским и Зораном Зајевим.

Македонија се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године.

Криза је интензивирана крајем јануара прошле године када је премијер Груевски оптужио Зајева за покушај државног удара, након чега је лидер опозиције почео да објављује снимке којима оптужује предсједника Владе за криминал и корупцију.

Крајем јула прошле године лидери четири највеће политичке странке у Македонији, уз посредовање Хана, постигли су договор о одржавању пријевремених парламентарних избора, који су до сада два пута заказивани и одгађани, за 24. април и 5. јул.

Извор: Срна