latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:41 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

У акцијама "Лист" и "Бокс" одузето око 82 тоне дувана

У вишедневним акцијама које су заједнички водиле Управа за индиректно опорезивање БиХ и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ под кодним називима "Лист два" и "Бокс" укупно је пронађено 81.872 килограма дувана у листу намијењеног за продају на црном тржишту у БиХ, изјавио је портпарол УИО Ратко Ковачевић.
Управа за индиректно опорезивање - Фото: РТРС
Управа за индиректно опорезивањеФото: РТРС

"Код једног обвезника утврђен је и мањак дувана у листу од 26.798 килограма, што значи да је тај дуван већ прометован на црно и практично ће, кроз накнадну обавезу која се створила по основу тако прометованог дувана бити обрачунате и наплаћене акциза и ПДВ", рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је током акција, која је започела прошле седмице и у оквиру које је претресено око 30 локација широм БиХ, откривено и 970 килограма резаног дувана, као и да је привремено одузето седам машина за уситњавање и резање дувана.

Ковачевић је навео да су, према информацијама којима располаже у овом тренутку, за 15 лица затражене мјере притвора или забране и да ће та лица бити даљи предмет криминалистичке обраде.

"Та лица се сумњиче да су пласирала дуван на црно тржиште, односно фирме које су се, као откупне станице, бавиле и продајом тог дувана продавале су дуван физичким лицима у БиХ без плаћања акциза и ПДВ-а, а након тога се тај дуван кроз неколико фирми фиктивно задуживао на непостојеће фирме", навео је Ковачевић.

Он је рекао да су инспектори сектора за порезе УИО још на терену и да сачињавају записнике у смислу обавеза по основу акциза и ПДВ-а који су требали бити плаћени.

Предсједник Синдиката радника УИО БиХ Мехмедалија Осмић упутио је молбу Тужилаштву БиХ да се настави радити на предмету "Пандора" у оквиру којег је у љето 2014. године било ухапшено више лица, међу којима и бивши директор УИО Кемал Чаушевић.

Он је подсјетио да је тај предмет водио тужилац Тужилаштва БиХ Олег Чавка који је скинут са тог случја, а затим је именован други тужилац, па трећи, додајући да у Тужилашту БиХ има честитих професионалаца и да тамо постоји велика документација везана за тај предмет.

"Чаушевић је на слободи, главни тужилац Горан Салиховић је суспендован, а паре лопови однијели. Сад се питамо гдје је и шта је сад са тиме", рекао је Осмић.

Он је подсјетио да је раније указивао на то да су сви релевантни политичари знали за криминал у УИО и да су инсталирали Чаушевића да извршава њихове налоге.

Извор: СРНА