latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:44 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Српска: Болест плавог језика потврђена у 40 општина

Болест плавог језика код животиња званично је потврђена у 40 од укупно 65 општина у Републици Српској, рекао је данас портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Александар Мацановић.
Болест оваца "плави језик" - Фото: РТРС
Болест оваца "плави језик"Фото: РТРС

"Према пријавама инспекција и локалних центара за контролу болести плавог језика утврђена су 1.193 жаришта заражених фарми у којима се налази око 39.000 преживара од којих је код око 1.800 болест лабораторијски потврђена, док је са испољеном клиничком сликом болести било 7.202 грла, од чега је угинуло око 1.572", рекао је Мацановић.

Он каже да су ветеринарска инспекција и полиција, након појаве болести, појачали контролу промета и кретања животиња, док су све јединице локалне самоуправе, МУП-а и Цивилне заштите обавијештене о појави болести, па су у складу са својим надлежностима морале да предузму активности на њеном сузбијању.

"Власници животиња су обавјештени да поштовањем забрана и ограничења кретања животиња, дезинсекцијом и репелентима могу заштити своје животиње", рекао је Мацановић.

Према његовим ријечима, након откривања примарних жаришта болести у неколико општина одржани су састанци са произвођачима, ветеринарским организацијама и локалним властима, а формиран је и тим за епидемиолошки надзор болести који је анимирао општине да формирају локалне центре за сузбијање болести плавог језика.

"Осим тога, Министарство је упутило локалне самоуправе да се активно укључе у информисање власника животиња о болести и мјерама које сами могу предузети у контроли кретања животиња, обезбјеђивањем услова за нешкодљиво уклањање лешева угинулих животиња и помоћи ветеринарским службама у евидентирању насталих штета", навео је Мацановић.

Он је произвођачима савјетовао да појачају мјере биосигурности, нарочито
за вријеме највеће активности вектора, а то су комарци.

"Животиње је потребно смјестити у објекте, оптребно је смањити могућност уласка комараца у објекте примјеном одговарајуће заштите на вратима и прозорима, просторије треба третирати инсектицидима, а у околини фарме санирати сва мјеста која омогућавају развој комараца", рекао је Мацановић.

Нарочито је значајно исушивање стајаћих вода, док је потребно третирати простор за одлагање смећа и простор гдје бораве животиње.

Пожељна је и дезинсекција одлагалишта органских материја, кориштење инсектицида за заштиту животиња, док је потребно и спријечити непотребно кретање људи и животиња унутар фарме.

Мацановић је нагласио да су власници животиња, у складу са Законом о ветеринарству, обавезни пријавити било какву сумњу на појаву заразне болести најближој ветеринарској станици.

Извор: Срна