latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:47 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Прњавор: Регистровали возила на основу фалсификованих уплатница

Три мушкарца из Прњавора ухапшена су због сумње да су фалсификовањем исправа, проневјером и злоупотребом службеног положаја приликом регистрације возила оштетили буџет Републике Српске за 18.300 КМ.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

У акцији кодног назива "Вирман" ухапшена су лица чији су иницијали Д.В. /54/, Д.С. /48/ и С.П. /38/.

Портпарол бањалучког Центра Марија Маркановић рекла је Срни да се Д.В. сумњичи да је извршио кривична дјела фалсификовање исправе и злоупотреба службеног положаја или овлашћења, Д.С. за фалсификовање исправе, док је С.П. осумњичен за проневјеру.

Она је навела да се Д.В. сумњичи да је током 2015. године, обављајући послове стручног сарадника за послове регистрације возила у Полицијској станици Прњавор, супротно одредбама позитивних законских прописа, регистровао возила на основу фалсификованих уплатница по којима су уплаћене све потребне обавезе.

Даљим провјерама у Пореској управи Републике Српске утврђено је да је извршено умањење обавезних прихода који се плаћају при регистрацији моторних и прикључних возила, као и да је осумњичени фалсификовао више уплатница које је приложио уз захтјеве за регистрацију.

Д.С. је осумњичен да је током 2015. године Полицијској станици Прњавор поднио више захтјева за регистрацију возила, уз које је приложио фалсификоване уплатнице.

С.П. је осумњичен да је током 2015. године, у својству директора једног предузећа из Прњавора и заступника ауто-осигурања, при регистрацији возила извршио умањење јавних прихода која се плаћају при регистрацији возила, чиме је противправно присвојио 18.300 КМ.

За овај износ је причињена штета буџету Републике Српске.

Ова лица су након завршене криминалистичке обраде, уз сагласност дежурног окружног тужиоца пуштена на слободу, а комплетирани извјештај достављен је Окружном јавном тужилаштву Бањалука на даље поступање.

"Д.В. ће у складу са Законом о државним службеницима до окончања поступка бити привремено удаљен са послова које је обављао у Полицијској станици Прњавор", рекла је Маркановићева.

Акцију "Вирман" јуче су спровели припадници Полицијске станице Прњавор, Сектора криминалистичке полиције ЦЈБ Бањалука и Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске, под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Извор: СРНА