latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:51 | Аутор: РТРС

Њемачкој недостаје квалификована радна снага

Њемачка индустрија константно се жали на недостатак квалификованих радника и стручњака, иако је ова земља прошле године примила милион азиланата, јављају њемачки медији.
Берлин, Њемачка (Фото: Flickr/Hernán Piñera) -
Берлин, Њемачка (Фото: Flickr/Hernán Piñera)

И поред великог броја миграната, Њемачкој недостаје обучена међународна радна снага која би могла да појача привреду земље и њену конкурентност на глобалној сцени.

У складу са тим, њемачка Партија зелених представила је иницијативу под називом "План о имиграцији стручњака у пет корака", концепт за усмјеренију мигрантску политику која треба да осигура такозвану "одговорну миграцију" и привуче обучене стручњаке из цијелог свијета.

Тај план предвиђа формирање посебне имиграционе комисије која ће контролисати и анализирати колико високо квалификованих стручњака и радника долази у земљу сваке године.

Међутим, Карл Бренке, експерт за тржиште рада на њемачком Институту за економска истраживања, рекао "Спутњику" да не постоји несташица квалификованих радника у Њемачкој.

Он је додао да ставови њемачких власти, које прихватају мигранте као начин да се ријеше проблеми рада у земљи, не одговарају реалности.

"Наравно, постоје области у којима нам недостају радници, а то је посебно брига о старим лицима и болеснима", рекао је Бренке.

Међутим, недостатак тог кадра искључиво је везан за радне услове и ниска примања.

"То је проблем наше политике на пољу образовања и запошљавања. То је ствар обуке и, наравно, плате", рекао је он, додајући да нова иницијатива Зелених неће донијети никакве практичне резултате, нити ће промијенити ситуацију на боље.

Извор: Срна