latinica  ћирилица
14/10/2016 |  14:52 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Ђокић: Влада ФБиХ да одбаци претходне закључке

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је Влада Федерације БиХ у обавези да поништи закључке којим је раније одбацила досадашњи договор о питањима гаса.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Све активности које су биле до сада треба поново да се врате на сто. Годину и по дана Влада Српске је креирала законско рјешење, те је било све договорено, али Влада ФБиХ је одбацила договор. Федерална Влада сада мора да поништи закључке и да се поново разговара", рекао је Ђокић новинарима након Министарског савјета о Енергетској заједници који је данас у Сарајеву суспендовао санкције према БиХ, уведене на посљедњем Министарском савјету у Тирани.

Он је нагласио да Влада Српске у оквиру закона и Устава тражи да се адекватно регулише промет и проток природног гаса.

"Ми смо предлагали да се проширењем закона о државном регулатору и преносу тржишта електричне енергије уграде одредбе које нису до сада биле у области гаса", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да државни регулатор мора добити кроз одредбе улогу у свему томе, али да ентитети треба да утврде тарифе и воде даље тај поступак јер имају највећу улогу и надлежности о питању гаса.

На 13. сједници Министарског савјета Енергетске заједнице, која је одржана у октобру прошле године у Тирани, усвојене су санкције према БиХ због неусвајања Другог енергетског пакета из области гаса.

Извор: СРНА