latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:40 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Фоча: Обиљежен Дан Медицинског факултета (ВИДЕО)

У Фочи је обиљежен Дан Медицинског факултета који је формиран прије 23 године.
Медицински факултет у Фочи - Фото: РТРС
Медицински факултет у ФочиФото: РТРС

Ова високоообразовна установа Универзитета у Источном Сарајеву коју, на три студијска програма, похађа 1.500 студената једна је од најреспектабилнијих и све препознатљивијих по резултатима у настави и научном раду.

Од ове академске године Медицински факултет у Фочи додјељује и признања најбољим истраживачима професорима и студентима. У току је опремање Центра за биомедицинска истраживања чиме ће се побољшати и услови за научно-истраживачки рад за сва три циклуса студија.

Плакета за најбољег професора истраживача додијељена је професорки Маји Рачић која је у протеклој академској години имала највише објављених научних радова у познатим свјетским часописима.

- Ово је једна јако лијепа награда, ја сам престрећна. Надам се да ћемо и даље моћи да објављујемо све радове и представљамо ставове нашег факултета у погледу бављења науком - рекла је Рачићева.

Илија Вукчевић је најбољи студент истраживач који је са колегама постизао завидне резултате на међунардним такмичењима.

- Ово је подстрек за будући рад и не смијемо се зауставити на овоме. Ова награда није само за мене, већ и за моје колеге - рекао је Вукчевић.

Опредјељење Медицинског факултета је да што више улаже у развој науке и истраживања. Са опремањем Центра за биомедицинска истраживања биће створени сви услови за несметан рад.

- Остало нам је још да набавимо реагенсе, а набављем је највећи дио опреме, што ће посебно побољшати наставу на докторским студијама - истакао је декан овог факултета Милан Кулић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић нагласио је да Медицински факултет у Фочи заслужује све похвале.

- Ово је за сваку похвалу свих нас из здравственог система. Највеће похвале иду онима који су у ове 23 године истрајали  у томе да направе овако респектабилну установу - рекао је Богданић.

На Медицинском факултету протекле 23 године на четири студијска програма дипломирало је 907 студената, седамдесеторо је одбранило магистарске и мастер тезе, 41 је стекао титулу доктора наука, док их је 250 положило специјалистичке испите.