latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:55 | Аутор: РТРС

Горан Шиник ослобођен оптужбе за ратни злочин у Градишци

Бивши припадник Војске Републике Српке Горан Шиник ослобођен је пред Вишим судом у Београду оптужбе за убиство цивила Маријана Виштице у Градишци током рата у БиХ, саопштио је тај суд.
Виши суд у Београду - Фото: ТАНЈУГ
Виши суд у БеоградуФото: ТАНЈУГ

Образлажући ослобађајућу пресуду, предсједник судског вијећа Владимир Дуруз навео је да је суд нашао да нема доказа да је окривљени извршио кривично дјело за које га терете.

Судско вијеће је закључило да Тужилаштво Србије за ратне злочине није на несумњив начин доказало да је оптужени убио цивила Маријана Виштицу.

Суд је током поступка утврдио да је у вријеме извршења дјела постојао оружани сукоб, да је оптужени био припадник ВРС и да је био у Градишци, те да је заједно са још двојицом мушкараца одвео Виштицу у Бок Јанковац.

Међутим, према мишљењу вијећа, чињеница да је оптужени заједно са још двојицом мушкараца одвео Виштицу у Бок Јанковац, није сама по себи довољна да би се на несумњив начин могло закључити да га је оптужени и убио.

Против ове пресуде, која је објављена јуче, странке у овом кривичном поступку могу изјавити жалбу Апелационом суду у Београду, наводи се у саопштењу објављеном на сајту овог суда.

Горан Шиник је оптужен да је 2. септембра 1992. године, у вријеме оружаних сукоба тзв. Армије БиХ и Војске Републике Српске, као припадник Војне поште Градишка, у Бок Јанковцу, општина Градишка, у близини депоније убио цивила Маријана Виштицу.

У оптужници се наводи да је Шиник у близини моста на Сави Виштицу извео из аутобуса, са њим се одвезао до Бок Јанковца и тамо га убио.

Такође, у оптужници се помиње и да су се у аутомобилу којим се Шиник са Виштицом превезао до Бок Јанковца налазила два мушкарца, која су се одмах потом вратила у Градишку.

Шиник је на суђењу негирао извршење кривичног дјела, тврдећи да је био припадник ВРС у извиђачкој јединици и да није сигуран да ли је у вријеме убиства био у Градишци, јер је његова јединица у том тренутку извиђала терен дуж обале Саве.

Оптужени је тврдио да није познавао Виштицу и да се у његов стан уселио тек када му је то одобрио директор фирме која је била власник стана.

Извор: СРНА