latinica  ћирилица
14/10/2016 |  15:58 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Градишка: У плану брендирање меда и пчелињих производа (ВИДЕО)

У Градишци је у току 12. сајам меда "Здравомед". Ове године на тродневној сајамској манифестацији окупило се 20 пчелара из Градишке, Бањалуке, Бијељине, Приједора и Бихаћа.
Градишка - Сајам меда - Фото: РТРС
Градишка - Сајам медаФото: РТРС

На подручју Градишке дјелују два удружења пчелара, "Аморфа" и "Пчеле-биље", која окупљају више од стотину пчелара који годишње производе око 50 тона меда. У општиниској администрацији намјеравају да покрену пројекат брендирања меда и пчелињих производа.

- Општина Градишка и даље ће вршити промоцију меда и пчелињих производа зато што је то један од ријетких производа који ми без икаквих проблема можемо да извозимо у Европску унију - каже Никола Солдатић, замјеник начелника општине.

Иако брендирање доноси низ погодности, међу пчеларима је подијељено мишљење о сврсисходности покретања процеса брендирања и заштите географског поријекла.

- Било би добро да свако удружење има своју етикету по којој се мед њихових чланова може препознати или своју препознатљиву теглу и етикету, као што су урадила удружења у Србији - каже Наташа Трнинић, пчеларка из Нове Тополе.

Саша Томић, пчелар из Градишке, каже да брендирање изискује огромне количине меда, а да су количине произведене на овом подручју недовољне за то.

Због кишног прољећа ове године, у општини Градишка, скоро да није било липове и багремове пчелиње паше. Слабо је медила и акација, због чега је већина пчелара имала лош принос меда.