latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:14 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Зворник: Трибина о правима и положају слијепих лица (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана бијелог штапа у Зворнику је одржан међународни шаховски турнир на којем су учествовали слијепи и слабовиди из Републике Српске, Федерације БиХ и Србије. Одржана је и јавна трибина о теми "Потребе, могућности и достигнућа слијепих лица".
Зворник - Трибина о положају слијепих и слабовидних - Фото: РТРС
Зворник - Трибина о положају слијепих и слабовиднихФото: РТРС

Тектонске баријере, незапосленост и тешка финансијска ситуација су највећи проблеми са којима се сусрећу слијепи и слабовиди. Статусна и компензациона права која имамо морају се приближити онима које имају слијепи у региону, прије свега накнаде за његу и помоћ другог лица, наглашавају лица из ове категорије.

- Имамо обећања да је то у фази ријешавања и надамо се да ће у неко догледно вријеме проблем наших статусних и компензацијских права бити ријешен - каже Јовица Мијатовић, члан предсједништва Савеза слијепих Републике Српске.

Захваљујући градским и општинским организацијама бројна питања ових категорија у посљедњих 20 година су ријешена или барем унапријеђена.

- Заиста смо доста урадили и на пољу културе, инвалидског спорта, образовања, пројеката на рачунару са говорним програмом, те обуке на Брајевом писму - каже Љубинко Ребић, предсједник Организације слијепих Зворник.

Дружење слијепих и слабовидих лица завршено је проглашењем побједника шаховског турнира и уручивањем награда и диплома.