latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:28 ⇒ 15/10/2016 | 19:31 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Закон о Дану Републике, највјероватније, наредне седмице пред НСРС (ВИДЕО)

Премијерка Жељка Цвијановић очекује да ће у наредној седмици Приједлог закона о Дану Републике Српске бити упућен у Скупштину.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је, гостујући у програму Радија Републике Српске, истакла да су грађани на локалним изборима показали шта мисле о политици странака из Српске, које чине власт на нивоу БиХ. Нагласила је да Српска остаје при одлуци да објави своје резултате пописа.

Влада Српске не прави разлику у сарадњи с представницима локалних заједница, без обзира на то којем политичком блоку припадали, каже премијерка. Истиче да су начелника Сребренице изабрали грађани и да се та одлука мора поштовати. Додаје да је Младен Грујичић побиједио, јер је народ препознао квалитет програма који је промовисао.

- Ја сам сигурна да нови начелник може сјајно да обавља свој посао. Он је добар и за Србе и за Бошњаке и за све друге који живе у Сребреници. Он је неко ко ће промовисати интеграцију и мислим да је то најбоља формула за Сребреницу - истакла је премијерка Српске.

Цвијановићева је навела да су Влади већ представљни модели за измјену Закона о празницима Републике Српске, којима би се испоштвала одлука Уставног суда БиХ, те да би приједлог Закона о Дану Републике Српске идуће седмице требао пред скупштину.

- Желимо да се у најкраћем року, можда чак и сљедеће седмице, у Парламенту нађе текст закона који ће испунити оно што нам је референдум дао у обавезу, а то јесте да заштитимо Дан Републике - нагласила је Цвијановићева.

Када је ријеч о попису становништва, предсједница Владе је нагласила да Српска остаје при одлуци да објави своје резултате, према којима ће формирати развојну и социјалну политику, јер објављени попис за цијелу БиХ подразумијева и 200 хиљада нерезидентних становника, што је неприхватљиво за било какво озбиљно планирање.

- Попис треба да има праву употребну вриједност. Шта ће нам попис ако нема употребну вриједност? Шта ће нам попис који каже да имете више становника који стално живе на простору државе, а они не живе. Како да планирате социјално-економске потребе, да правите развојне пројекте уз имагинацију да нпр. имате још једну Бањалуку, а она уствари не постоји - каже Цвијановићева.

Економска политика у Републици Српској је задовољавајућа, имајући у виду глобалну ситуацију, нагласила је Жељка Цвијановић. Влада ће и даље радити на унапређењу укупног економског амбијента, чему ће допринијети средства из свјетских финансјиких институција.

Цвијановићева је нагласила да у наредном периоду неће бити новог запошљавања у јавни сектор, али ни смањења плата, како се спекулисало.

Цвијановић: Од наредне године Српска ће имати програм економских реформи

Предсједница Владе Српске Жељка Цвијановић сматра да ће Српска од наредне године морати да има програм економских реформи.

- То је формат који би требало да замијени типични документ економске политике који смо до сада имали, јер је наша обавеза према ЕУ да имамо један такав документ. Ми смо га израдили ове године у сарадњи са ЕУ и вјероватно ће се ту наћи ствари послагане на један другачији начин, али и опсежно и садржајно, као што је био случај са Економском политиком - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је сасвим могуће да за сљедећу годину Влада усваја буџет и програм економских реформи, умјесто класичног документа Економске политике.

Премијерка Српске је нагласила да је то формат какав тражи ЕУ.

- Задољна сам оним што је требала урадити Република Српска, али сам незадовољна другим стварима које смо морали заједно да радимо и са институцијама БиХ. Ради се о ситуацијама гдје нам је потребан саговорник, као што је случај био са аранжманом Међународног монетарног фонда, а нисмо га имали - додала је Цвијановићева.

Она је појаснила да није довољно да само Република Српска одради свој дио посла би се добио аранжман, јер уколико само један ниво власти не одради неку од својих обавеза сви су блокирани.

Извор: РТРС/СРНА