latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:47 | Аутор: РТРС

Стратфор: Балкан је "европска арена" Русије и Запада

Амерички институт за стратегијска предвиђања Стратфор процјењује да је Балкан још једна "европска арена" која ће привући пажњу Русије и Запада у посљедњем кварталу ове године.
Балкан - Фото: РТРС
БалканФото: РТРС

"Послије спорног референдума у Републици Српској који је одржан упркос одлуци Уставног суда БиХ, припреме за даље потезе Срба  у БиХ у циљу учвршћивања њихове аутономије на уштрб федералних институција, довешће до тензија међу етничким групама у тој земљи ", навео је Стратфор у својим прогнозама за четврти квартал 2016.

То ће, оцјењује се у тексту, за сада остати сукоб ниског интензитета, али "подршка Москве српском ставу и могућност избијања етничких трвења пружа Русији још једну арену за посредовање у преговорима са Европљанима и Американцима", сматра амерички институт.

У међувремену, како предвиђа, Европска унија ће вјероватно дозволити земљама дуж балканске мигрантске руте да границе задрже затвореним, како би обесхрабриле мигранте у покушају да допру до Уније.

Дебата у ЕУ ће, прогнозира Стратфор, кренути и у правцу пружања веће финансијске помоћи земљама у Африци и на Блиском истоку, како би се тамошње владе подстакле да учине више у спречавању емиграције становништва.

Током посљедњег квартала 2016. године, ЕУ ће дебатовати и о својој политици у погледу Русије, наводи се у предвиђањима америчког института, уз оцјену да ће то, још једном, изнијети на видјело унутрашње подјеле због политике тог блока према Москви, посебно кад је ријеч о санкцијама везаним за кризу у Украјини.

"Санкције ће остати на снази у четвртом кварталу, али замор од санкција и интензивно лобирање Русије у Европи подстаћи ће жустру дебату о томе како приступити гласању о руским санкцијама почетком 2017. године и да ли размотрити њихово дјелимично ублажавање у замјену за напредак у поштовању Протокола из Минска", навео је Стратфор.

Амерички институт прогнозира и да ће у посљедњем кварталу ове године три главна фактора утицати на затегнуте односе између Русије и Запада - одбројани дани администрације предсједника САД Барака Обаме, предстојеће гласање ЕУ о санкцијама против Русије и економски стрес уз расправу у буџету у Кремљу.

Москва ће, наводи Стратфор, искористити разједињеност ЕУ у настојању да издејствује ублажавање санкција, апелујући на земље које су отвореније за могућност смањења казнених мјера као што су Италија, Грчка, Мађарска, Словачка и Кипар.

"Сједињене Америчке Државе ће, међутим, наставити да притискају државе чланице ЕУ да продуже санкције, све док Русија не предузме више корака у циљу примјене споразума из Минска", закључује амерички институт.

Извор: Танјуг