latinica  ћирилица
14/10/2016 |  16:57 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

ИД у крви угушила побуну у Мосулу

Џихадисти Исламске државе спријечили су у Мосулу побуну коју је предводио један од команданата те терористичке организације.
Побуна против Калифата - Фото: Screenshot/YouTube
Побуна против КалифатаФото: Screenshot/YouTube

ИД је погубила 58 својих припадника за које је посумњала да су у томе учествовали, јавила је данас агенција Ројтерс, позивајући се на изјаве грађана и ирачких безбзедносних снага.

Побуњени командат је наводно намјеравао да помогне ирачким снагама да освоје Мосул, главни град самопроглашеног калифата.

Становници тог града наводе да су људи који су ковали завјеру убијени дављењем у води и да су сахрањени у масовној гробници у предграђу.

Међу њима је и локални помоћник лидера ИД Абуа Бакра ел Багдадија, који је предводио побуну, чије име британска агенција није објавила због безбједности његове породице.

Циљ завјереника је био да подрију одбрану Мосула у наредној бици за коју се очекује да ће бити највећа у Ираку од 2003. године, када је покренута инвазија против те земље, предвођена САД.

Ирачки званичници наводе да би напад могао да буде покренут већ овог мјесеца, уз подршку САД из ваздуха, курдских безбједносних снага и шиитских и сунитских нерегуларних јединица.

Завјера је разбијена након што је код једног од побуњеника на телефону пронађена порука у којој се помиње трансфер оружја. Пошто је ухваћен, признао је да је оружје скривено на три локације и да је требало да буде искоришћено као подршка ирачкој војсци када опколи Мосул.

"У питању су припадници ИД који су се окренули против те групе у Мосулу", рекао је у Багдаду портпарол ирачке службе за борбу против тероризма Сабах ел Нумани. Он сматра да је то јасан знак да је терористичка организација почела да губи подршку, не само међу грађанима, већ и сопственим члановима.

Извор: Танјуг