latinica  ћирилица
14/10/2016 |  17:03 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Бегановић: Предао сам личне карте Софренићу да би добили пакете (ВИДЕО)

Након што је Милорад Софренић, шеф Изборног штаба СДС-а одбацио оптужбе да је учествовао у куповини ромских гласова у Бијељини, све демантује Мујо Бегановић, предсједник удружења Рома "Сложна браћа".
Мујо Бегановић - Фото: РТРС
Мујо БегановићФото: РТРС

Бегановић позива надлежне институције да испитају и Софренића, и њега. Спреман је, каже, и на полиграф. 

Бегановић је, тврди, прикупљао личне карте и предао их Мији Софренићу 1. октобра, јер му је у градској управи обећана хуманитарна помоћ за његове комшије. Међутим, пакети нису стигли у ромско насеље. Приликом договарања хуманитарне помоћи сугерисано му је за кога Роми треба да гласају.

- Он /Софренић/ ми је рекао да ће за сваку личну карту дати хуманитарни пакет у вриједности од 50 до 60 КМ. Рекао ми је да дајемо глас Мићи Мићићу и Томици Стојановићу, а онда је рекао "Мој је син број 30" - каже Бегановић.

Бегановић је спреман и на полиграфско суочавање са Софренићем. 5. октобра је у Градску управу предао захтјев да Ромима врате 78 личних карата.

- Спреман сам на то да Софренић и ја идемо на "столицу правде", а ако будем крив сам себе осуђујем на десет година затвора - каже Бегановић.

Подсјећамо - Мијо Софренић је признао да је 3. октобра саслушан у полицији, али да никада није видио 80 личних карата Рома, те да му се приписује изборна крађа на основу изјаве особе која је недавно изашла из затвора због бројних превара.

- Личне карте никад нисам видио, ја не знам да су и код кога нађене заплијењене, ни да је неко нешто урадио. Све је урађено по пријави једног проблематичног Рома, по инструкцији Успјешне Српске - рекао је Софренић.

Мујо Бегановић признаје да је осуђен на три мјесеца затвора, али да му је случај, каже, напакован. Додаје да двије деценије ради на унапређењу положаја Рома у Бијељини и као доказ показује признања међународних организација са којим је, уз помоћ Градске управе, обезбиједио стотине хиљада КМ за пројекте "Ромска дјеца у образовању", изградњу кућа и друге инфраструктурне пројекте за Роме.

Шта је истина у случају "Личне карте" с актерима Мујом и Мијом  - одговор једино могу да дају истражне инститиције.