latinica  ћирилица
14/10/2016 |  18:51 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Јачање сарадње академија наука Српске и Србије (ВИДЕО)

Академије наука и умјетности Српске и Србије до краја године реализоваће 16 заједничких пројеката, а за наредну је планирано још 15 - договорено на сједници извршних одбора ових институција.
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Академику Владимиру Костићу, предсједнику САНУ уручено је признање почасног члана Академије наука и умјетности Републике Српске. Сарадњу двије институције културе подржао је предсједник Милорад Додик.

Академија наука и умјетности Републике Српске и Матица српска - два су стратешка партнера којима Српска академија наука стреми - поручио је академик и први човјек САНУ, Владимир Костић, коме је уручена награда почасног члана АНУРС – признање које ова инситуција додјељује први пут. Дугогодишња сарадња се наставља - до краја ове године биће реализовано 16 заједничких пројеката, а у идућој 15.

- Дефинисан је читав низ конкретних научних скупова у области здравства, друштвених наука, техничких наука, али и о неким питањима актуелни стратешки циљеви - рекао је Костић.

Сарадња са Српском академијом наука и умјетности заснована је на основу јединствене припадности српског народа, конкретизована Споразумом о сарадњи, а гарант јој је Дејтон, каже предсједник АНУРС, Рајко Кузмановић.

- Наша је девиза да заједнички стварамо културу мира, сарадње и поштовања, али свакако велику моћ и снагу за себе, идентитет и културни развој - рекао је Кузмановић.

Њихову сарадњу подржао је и предсједник Српске, Милорад Додик. Након састанка са академицима, нагласио је важност постојања двије институције за сваки народ и државу. Због тога им је неопходно обезбиједити услове како би могле да испуне националну улогу, поручио је предсједник Додик.

- Имајући у виду да српски народ овдје представља доминантну већину и да смо загледани не само у одређене институције, већ и у читаву државу Србију као своју основну и матичну земљу, тако и САНУ доживљавамо, као своју - рекао је Додик.

Академици су с предсједником разговарали о проблемима образовања, које се, поручују, налази на цивилизацијској раскрсници, а овлаш су се дотакли и дневно - политичких тема.