latinica  ћирилица
14/10/2016 |  18:57 | Аутор: РТРС

Повећана продаја Диланових књига

Продаја књига рок музичара и пјесника Боба Дилана вртоглаво је скочила послије додјељивања Нобелове награде за књижевност, објавила је данас агенција АП.

Диланови мемоари "Хронике 1" и везана компилација "Пјесме: 1961-2012." јуче су биле двије најпродаваније књиге на интернет страници за куповину Амазон.

Његове књиге су вече прије објављивања добитника Нобела скочиле са 73.543. мјеста најпродаванијих артикала на Амазону на 209. мјесто. Истовремено, његова "Хроника" је са 15.690. мјеста на 278. мјесто и распродата је у року од 24 сата.

Поред књига, порасло је интересовање и за његове албуме, па су "Највећи хитови Боба Дилана" и "Блонд он Блонд" били међу 25 најпродаванијих музичких албума на Амазону.

Дилан је синоћ наступао у Лас Вегасу, али на концерту није помињао освајање Нобела за књижевност. Иако ријетко даје интервјуе, вјеровало се да ће рокер прокоментарисати освајање престижне награде, будући да је први музичар који је освојио то признање у историји Нобела.

Одлука да Дилан добије Нобелову награду за књижевност наишла је на похвале, али и критике из свијета књижевности. Неки писци наводе да је награда заслужена, као и да су пјесме и поезија блиско повезани. Други ипак сматрају да је признање незаслужено отишло у Диланове руке.

Извор: Агенције