latinica  ћирилица
14/10/2016 |  20:00 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Да ли су текстови пјесама поезија?

Додјељивање Нобелове награде за књижевност Бобу Дилану подстакло је дебату о томе да ли се текстови пјесама могу уопште сматрати поезијом.

С времена на вријеме, поједине цијењене књижевне личности ће наћи за сходно да осуђују рад поп звијезда.

То траје још од шездесетих година када су текстописци први пут почели да теже нечему озбиљнијем од склапања најобичнијих рима.

Књижевни естаблишмент, подједнако ужаснут и фасциниран пажњом која је пружена овим "новајлијама", осјетио је обавезу да као "чувари културе" кажу нешто.

"Текстописци пјесама нису пјесници", написао је Сајмон Армитаџ, један од најпопуларнијих пјесника Велике Британије, у листу Гардијан, још 2008. године.

"Или би требало да кажем да се пјесме не могу сматрати поезијом. Заправо, пјесме су углавном лош покушај стварања поезије. Уколико избаците музику, остаје само непријатан облик креативног писања пун сирове риме, исцрпљених клишеа и мјешовите метафоре.“

Међутим, текстописци имају дара да спајају ријечи и музику у једну цјелину. Зато се поставља питање да ли је битно да ли се сам резултат тог рада сматра или не сматра поезијом.

Хауард Рембси, професор на Универзитету Јужни Илиноис, који држи предавања о текстовима реп музике, сматра да је то веома битно.

Он је обрадован што је Нобел додијељен Дилану, и каже да нема времена за оне људе који на друштвеним мрежама говоре да је та награда требало да припадне неком "заслужнијем" писцу или пејснику.

Веома популарни умјетници као што су Битлси и Ролингстоунси, угледајући се на Дилана, почели су да проширују своју лирску палету и да се баве озбиљнијим питањима.

"Разлика је у томе што је Дилан увијек био озбиљан, а да се није ни трудио", написао је Диланов биограф Хауард Соунс. "Он је био озбиљан само зато што је имао невјероватан ум."

"Без обзира на то да ли је у реду да се назове пјесником, његове пјесме су свакако поетичне и веома књижевне – комплексне и суптилне, паметне, духовите, али и тужне. Нико не заслужује Нобелову награду више од Дилана", рекао је Соунс.

Извор: Агенције