latinica  ћирилица
14/10/2016 |  20:06 | Аутор: РТРС

Лавров: Москва неће предлагати нове инцијативе о сиријском рјешењу

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да он нема никаква посебна очекивања од предстојећег министарског састанка у Лозани, те да Русија не намјерава на том скупу да износи нове иницијативе о сиријском рјешењу.
Сергеј Лавров (Фото:Sputnik/ Vladimir Pesnya) -
Сергеј Лавров (Фото:Sputnik/ Vladimir Pesnya)

"Нећемо предлагати ништа друго. У резолуцији је све прилично конкретно написано", додао је Лавров.

Према његовим ријечима, у споразуму постигнутом са САД и који је установила Међународна група за подршку Сирији јасно је изложена стратегија међународне заједнице, преноси "Спутњик".

"Немам неких посебних очекивања. Ми желимо да конкретно радимо и видимо колико су наши партнери спремни да спроведу резолуцију Савјета безбједности УН", рекао је Лавров.

Руско Министарство иностраних послова раније је саопштило да ће се министарски састанак о Сирији уз учешће Русије, САД и регионалних сила одржати сутра у Лозани.

Лавров је навео да ће Русија на састанку у швајцарској Лозани предложити конкретне кораке за спровођење резолуције УН о Сирији.

"Ситуација је тешка, сутра ћемо у Лозани имати веома поштен и чист став. Ми ћемо понудити конкретне кораке који су потребни како би се спровела резолуција Савјета безбједности УН, да би се реализовали руско-амерички споразуми. И видећемо како ће реаговати и Американци и наши регионални партнери", рекао је Лавров новинарима.

Русија је 8. октобра блокирала резолуцију Савјета безбједности УН коју је предложила Француска за увођење режима прекида ватре и успостављање зоне забране лета у сиријском Алепу.

Документ је добио 11 гласова подршке, два гласа против /Русија и Венецуела/, а два члана Савјета /Кина и Ангола/ била су уздржана.

Након разматрања француског нацрта, Савјет безбједности УН гласао је за приједлог који је Русија поднијела дан раније. Тај документ усмјерен је на пружање подршке специјалном изасланику УН за Сирију Стафану де Мистури о повлачењу терориста Нусра фронта из Алепа и споразуму Русије и САД о Сирији од 9. септембра. Резолуција није прошла у Савјету безбједности УН јер је добила само четири гласа подршке.

Извор: Срна