latinica  ћирилица
14/10/2016 |  20:34 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Великић, Арсенијевић, Пантић... о Дилану, нобеловцу

Остави то стубиште, јер глас те неки зове. / Заборави те мртве, не слиједе твоје снове, написао је у пјесми "Све је готово, бебице тужна" Боб Дилан, лауреат Нобелове награде за књижевност.
Драган Великић - Фото: B92
Драган ВеликићФото: B92

Додјела највећег свјетског књижевног признања кантаутору Боб Дилан лауреат побудила је изузетну пажњу и изазвала котрадикторне коментаре.

Шведска академија је саопштила да је Дилан "створио нову поетску изражајност у оквиру велике америчке поетске традиције".

- Изненађена сам, заиста. Мислим да жири почиње да се шали с нама. Не знам да ли ово да примам као шалу или збиљу. Иначе, Боба Дилана волим као пјевача. Одличан је у својој врсти поезије и пјевања, али у поређењу са писцима који су били у конкуренцији, попут пјесника Адониса, ипак је Дилан аутсајдер. Зато сам у шали рекла - па онда су се огријешили о Брегу и Бајагу - рекла је драматург Вида Огњеновић.

Рок критичар Петар Јањатовић је изјавио да је "Боб Дилан као руска класика - обавезна литература сваког образованог човјека".

Британско-индијски писац Салман Рушди подржао је ту одлуку, а с друге стране, шкотски писац Ирвин Велш, аутор "Трејнспотинга", оштро се успротивио одлуци Нобеловог комитета.

Михајло Пантић, писац, критичар и члан НИН-овог жирија, каже да је таква одлука Нобеловог комитета једноставно морала доћи на дневни ред:

- По мом виђењу духа савремене умјетности, она чак долази са извјесним закашњењем. Али, ипак, као неопозива потврда да је тип стваралаштва који на парадигматичан начин репрезентује Боб Дилан у пресудној мјери обиљежио цјелокупно умјетничко искуство друге половине прошлог, па и почетка овог вијека. Да је тако, говори и чињеница да се Диланово дјело већ одавно широм свијета, па и код нас, изучава и у академској и у публицистичкој форми као незаобилазан естетски опус и сложен креативни феномен, по много чему важан за западну културу.

Боб Дилан је девети пјесник и први кантаутор који је добио Нобелову награду за књижевност.

- Као несумњиви предводник читаве рок генерације одмах се одрекао политике и увео врхунску поезију у популарну културу. Притом није заборавио да се непрестално супротставља глупости и ароганцији незналица и моћника. Преко Битлса, Стоунса и Хендрикса проширио је утицај енглеског језика до јединог средства споразумијевања читаве планете. Диланове емоције повезале су нас у глобално село у коме сви живимо и некако имам осјећај као да сам и ја данас добио Нобелову награду - рекао је Веља Павловић, ТВ аутор.

- Сама чињеница да се сада толико полемише о Нобеловој награди за књижевност након читавог низа промашаја протеклих година добар је знак. Изразито цијеним првих десет година рада Боба Дилана, послије и не толико, али никако не оспоравам његово утемељено мјесто у поп култури. Ипак он је кантаутор и није ми познато да се Нобел додјељује кантауторима. Ово кажем без намјере да обезвређујем Дилана, али то је као када би рецимо неку шаховску награду добио неко ко игра даме или мице. Утицај Дилана је толико велики да ниједна награда не може да га учини већим, а књижевници углавном нису у тој позицији и њима Нобелова награда у том смислу много значи. Па ни Андрић данас не би био Андрић да није добио Нобелову награду - рекао је књижевник Владимир Арсенијевић.

- Изврсна одлука Нобеловог комитета. Боб Дилан је пјесник који има шта да каже. Плашио сам се да ће дати неком досадном америчком кампус писцу, попут Франзена, или Пола Остера, или Де Лила... Надам се да је Орхан Памук добио Нобела за све досадне службенике књижевности, тако да Мураками нека мало одахне и чита Чехова - рекао је писац Драган Великић.

Извор: Блиц