latinica  ћирилица
14/10/2016 |  21:30 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Бањалука: Гран при представи "Прича о Фердинанду"

Након седам фестивалских дана, током којих је наступило 12 позоришта из цијелог свијета - вечерас је у Бањалуци завршен 15. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2016.
Завршен 15. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2016 - Фото: РТРС
Завршен 15. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2016Фото: РТРС

Гран при за најбољу представу у цјелини освојила је представа "Прича о Фердинанду" Луткарског позоришта Гуливер из Варшаве. Манифестација је свечано затворена наступом Позиштанца Пуж из Београда.

Жири са угледним руским редитељем Давидом Бурманом на челу прогласио је представу "Прича о Фердинанду" Луткарског позоришта Гуливер из Варшаве за најбољу, јер према њиховом мишљењу садржи све елементе позоришта за дјецу. При томе је сваки сегмент представе на изразито високом нивоу.

- Пољски театар Гуливер из Варшаве извео је фантастичну представу у којој је публици све било јасно и није било потребе за превођењем, рекао је Давид Бурман, предсједник жирија фестивала

Жири фестивала додијелио је пет равноправних глумачких награда. Награда за најбоље лутке и сценографију припала је Павелу Хубички за рад на представи "Прича о Фердинанду".

Редитељ ове представе Робер Јарош подијелио је награду за најбољу режију са бугарским редитељем Боњом Лунговим који је режирао представу Позоришта лутака Ниш "Море маште". Ова представа добила је Специјалну награду за колективну игру.

Током церемоније затварања фестивала директору Дјечијег позоришта Републике Српске Предрагу Бјелошевићу додијељена је награда "Сафет Ћишић" за менаџмент у култури од стране Центра за драмски одгој Тмачарт из Мостара.