latinica  ћирилица
15/10/2016 |  12:50 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Ка Филипинима кренуо најдеструктивнији ураган "Сарика"

Филипинима пријети можда најопаснија тропска олуја "Сарика" која архипелагу доноси налете вјетра јачине и до 180 километара на сат.
Филипини-Ураган "Сарика" (фото:AP/Rebecca Blackwell) -
Филипини-Ураган "Сарика" (фото:AP/Rebecca Blackwell)

Налет тајфуна "Сарика", који је стигао на густо насељено острво Катадуане, већ је оставио грађане без струје и телефонских линија, саопштила је цивилна одбрана.

Иако овај тајфун није најјачи који је погодио замљу ове године, може нанијети највеће штете, јер ће већим дијелом проћи кроз насеља у близини Маниле, рекао је метеоролог Бенисон Естареја.

"Радари показују да је олујни вјетар врло разоран, да ће вјероватно порушити дрвене куће, поломити дрвеће и уништити цријепове на зиданим кућама. Према радарским показатељима, ово може бити најразорнија олуја од почетка године", упозорава метеоролог и наглашава да се најјачи удар очекује у недјељу увече.

Из безбједносних разлога, евакуисано је око 400 грађана из угрожених делова Филипина, бродски и авионски саобраћај је обустављен, а спроведене су и мјере спречавања полава.

Филипини су често изложени олајама, а најјачи удар у скоријој историји се догодио 8. новембра 2013. године када је погинуло 7.350 људи.

Извор: Танјуг