latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:44 ⇒ 16/10/2016 | 09:03 | Аутор: РТРС

Због Ганићевих грађевинских подухвата евакуисан дио зграде ОС БИХ (ВИДЕО)

Бахато понашање приватног универзитета Ејупа Ганића скупо је коштало Оружане снаге БиХ, које су недавно хитно евакуисале један дио зграде Заједничког штаба на сарајевском Бистрику.
Градња библиотеке Сарајевске школеа за науку и технологију - Фото: РТРС
Градња библиотеке Сарајевске школеа за науку и технологијуФото: РТРС

И поред инспекцијске забране да настави изградњу библиотеке, Сарајевска школа за науку и технологију наставила је радове што је довело до рушења спољног дијела зида на објекту Заједничког штаба. 

У рату је рушио ЈНА, у миру Оружане снаге БиХ. Некада наређењима, данас грађевинским атацима. Ејупу Ганићу у Сарајеву је изгледа све дозвољено, па и то да мимо забране настави градити библиотеку наслоњену на зграду Заједничког штаба што је прошлог викенда могло много скупо да кошта припаднике Оружаних снага. 

- До рушења је дошло у ванрадно вријеме, тако да су захваљујући само томе избјегнуте много теже посљедице, а то су угрожавање живота и здравља особља моје управе - каже Сувад Ишерић, начелник Управе за финансије и буџет Заједничког штаба ОС БиХ.

Потпуно је уништена једна канцеларија, оштећени конструктивни елементи објекта, крилни зидови, као и међуспратна конструкција. Дио зграде је евакуисан, а у току су процјене статичке стабилности објекта и обезбјеђивања његових конструктивних елемената од даљњег урушавања и веће материјалне штете.

- На самом објекту види се да је зид одвојен од зграде. Питање је да ли ће се зауставити на овоме или ће се зграда још више урушити - каже Борис Јеринић, замјеник министра одбране БиХ.

Од Министарства одбране никад, иако је по закону требало, није тражена сагласност за градњу тог објекта који је наслоњен на Заједнички штаб. Упозоравали смо и слали дописе да се обуставе радови, каже Јеринић и додаје да очигледно сада, када се десио проблем, сви желе да "перу руке".

- Мислим због овога мора услиједити кривична пријава против свих оних актера који су допринијели овоме. То је нешто што је неминовно - истиче Јеринић.

Потврђено нам је у сарајевској општини Стари Град да је 30. септембра урбанистичко-грађевински инспектор обуставио даљње радове, а 4. октобра о томе донио рјешење. Међутим, инвеститор је наставио по старом. Након хаварије коју је изазвао, из Ганићевог универзитета стигао је штур одговор раван рубрици "вјеровали или не".

"Случај на Бистрику је у овој фази већ завршен, тако да сматрамо да нема потребе за било каквим додатним коментарима", саопштено је из Универзитета.

Да ли ће неко сносити одговорност за насталу штету узроковану бахатим Ганићевим неимарством - за сада је питање без одговора. Не би било никакво изненађење да се и овај пут извуче без икаквих санкција - као и у случају одговорности за напад на колону ЈНА у Добровољачкој, чији је резултат, нажалост- мучко убиство војника. Ратни и поратни господари Сарајева, одавно је већ познато, амнестирани су од сваке одговорности по мјерилима сарајевског правосуђа.