latinica  ћирилица
15/10/2016 |  15:57 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Дан бијелог штапа: Посао "вјетар у леђа" особама с инвалидитетом (ВИДЕО)

Широм свијета данас се обиљежава 15. октобар, Међународни дан бијелог штапа. Циљ је скренути пажњу на проблеме слијепих и слабовидих лица, који се суочавају са бројним препрекама.
Дан бијелог штапа - Фото: РТРС
Дан бијелог штапаФото: РТРС

Иако је од рођења слабовида, Приједорчанка Слађана Миљевић, свакодневно, храбро превазилази све препреке. Своје недостатке надокнадила је предностима. Истиче, квалитет живота побољшан јој је од када се запослила, а посао је, како каже, највећи проблем особа са оштећењем вида. 

Од рођења, на десно око не види ништа, а на лијево - свега десет одсто. Међутим, Слађана кроз живот, корача храбро, дајући свој максимум у свему. Посао у италијанском удружењу „Програм Приједор“, отворио јој је прозор у свијет. Послодавац јој је прилагодио опрему, а она добила шансу да буде корисна у заједници.

"Мој посао је да вршим преписке, коресподенције, мејлове, преводе. Радим на рачунару гдје је резолуција смањена, што значи да је  све што гледам увећано", каже Слађана.

Иако је било непријатних ситуација, свуда иде пјешице. На познатом терену кретање је увјежбала, али у другом граду, мора да има пратњу.

И поред хендикепа, Слађана не скида осмијех с лица. Каже, у оном што може, даје све од себе. Када се нађе испред мурала на тргу у центру Приједора, мора потпуно да му приђе да би видјела шта је насликано.

"Мени је сада све шарено. Не знам ни шта је, ни које су боје тамо", каже Слађана.

Посао је најважнији „вјетар у леђа“ особама с инвалидитетом. Иако се 80 одсто информација добија чулом вида, Слађана је одлучила да њен мрак, не буде и крај пута.