latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:09 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Ђокић: Изборни закон БиХ одавно превазиђен (ВИДЕО)

Извршни одбор Главног одбора Социјалистичке партије /СП/ оцијенио је данас да је на протеклим локалним изборима била веома изражена корупција, прије свега куповина гласова, те да је потребно измијенити Изборни закон БиХ који је већ одавно превазиђен и препун је мањкавости, рекао је предсједник ове странке Петар Ђокић.
Сједница Извршног одбора Главног одбора СП - Фото: СРНА
Сједница Извршног одбора Главног одбора СПФото: СРНА

Он је додао да о корупцији на изборима најбоље свједочи избор одборника у неким општинама који пажњу на себе нису скренули радом.

"Корупција мора да буде сузбијена са највиших нивоа власти, али се претходно мора промијенити Изборни закон БиХ", рекао је Ђокић новинарима у Брчком послије сједнице Извршног одбора Главног одбора ове странке на којој су анализарани резултати протеклих локалних избора.

Он је навео да је на данашњој сједници указано и на недостатак у изборном процесу који се огледа у томе да изборне активности почињу исувише рано и да се готово шест мјесеци занемарују сви други послови, што је оцијењено као недопустиво.

"Сачекаћемо анализе избора осталих политичких странака. Иницираћу састанак са њиховим представницима да бисмо усагласили ставове у вези са промјеном Изборног закона БиХ, те да најзад добијемо изборно законодавство којим ће бити обезбијеђен отворен и поштен изборни процес", рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, на данашњој сједници потврђено је да је СП веома задовољна резултатима оствареним на локалним изборима, мада они још нису коначни.

Он је додао да је, у односу на локалне изборне 2012. године, изборни резултат бољи за 27 одсто, а у односу на опште изборе 2014. године за 57 процената.

"За разлику од претходних локалних избора када је ова партија имала само једног начелника општине, сада имамо начелнике у четири општине. Грађани су дали повјерење Социјалистичкој партији захваљујући нашем вишедецинијском раду и борби за развој и заштиту Републике Српске, што ћемо чинити и убудуће", истакао је Ђокић.

На питање новинара да ли ће СП у дистрикту Брчко, гдје је обезбиједила један мандат у Скупуштини дистриката, ући и у "неприродне" коалиције са овдашњим политичким партијама, он је рекао да су социјалисти у овој локалној заједници спремни да се одазову сваком позиву за разговор, јер у Брчком постоји могућност да се промијени досадашња политика, прије свега у области економског развоја.

Прије сједнице Извршног одбора Главног одбора Социјалистичке партије одржано је Предсједништво ове странке.

Извор: СРНА