latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:13 | Аутор: РТРС

Покушај пуча у Либији

Група бивших чланова либијског Генералног националног конгреса (ГНЦ), заједно са припадницима локалних снага безбједности, објавила је да преузима просторије које је раније држао Конгрес у главном граду ове земље, јавили су данас локални медији.
Триполи (Фото: bolsamania.com) -
Триполи (Фото: bolsamania.com)

Либијски лист "Хералд“ јавио је да је Халифа Гвел, који је био на челу једне од влада земље након свргавања Муамера ел Гадафија, уз подршку неколико чланова ГНЦ-а заплијенио кључне државне зграде и телевизију у Триполију, пренио је Спутњик.

Новине додају да је Гвел заједно са својим присталицама позвао друге власти у земљи да му се придруже и створе владу националног јединства.

Бивши припадник ГНЦ-а такође оптужио Предсједнички савјет, који ускоро треба да се састане у Тунису, за негативан утицај на национално јединство и рекао да су сви функционери које је именовао Предсједнички савјет распуштени, наводи лист.

Наводно је Влада националне слоге (ГНА), коју су подржале УН, наредила да се ухапсе они који стоје иза покушаја пуча.

Либија се налази у стању превирања од 2011. године, када је почео грађански рат у земљи и када је свргнут Гадафи. У децембру су се либијске ривалске владе, Савјет народних посланика са сједиштем у Тобруку и Генерални национални конгрес са сједиштем у Триполију, сложиле да се створи ГНА, да се формира Предсједнички савјет и оконча политички застој.

Извор: Танјуг