latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:12 ⇒ 19:28 | Аутор: РТРС

Руски носач авиона кренуо ка Сирији, Британци у приправности

Руски носач авиона "Адмирал Кузњецов" кренуо је данас у Средоземно море, гдје поморске снаге те земље врше подршку за ударе из ваздуха у Сирији, саопштено је из руског Министарства одбране.
Руски носач авиона Кузњецов  (Фото:nspm.rs) -
Руски носач авиона Кузњецов (Фото:nspm.rs)

У саопштењу се наводи да носач плови уз крстарицу "Петар Велики", разарач "вицеадмирал Кулаков" и велике антиподморничке бродове.

"Поред обезбјеђења поморске навигације, бродови треба да одговоре на нове врсте модерних пријетњи, попут гусарства и међународног тероризма", истиче се у саопштењу.

Ово је први пут да се руски носач авион придружује осталим поморским снагама од како је прошао кроз обимну обнову.

У саопштењу није прецизирано колико дуго ће трајати мисија носача авиона.

Британски медији, у међувремену, пишу да ће "Адмирал Кузњецов" проћи кроз Ламанш, којег Британци зову Енглески канал, прије него што пристане уз обалу Сирије, гдје би могао да учествује у даљим ваздушним ударима на сиријске побуњенике.

Једини руски носач авиона проћи ће кроз Ламанш у вријеме растућих тензија између званичног Лондона и Москве око сиријске кризе, оцјењују британски листови.

Британска Краљевска морнарица и њени савезници у НАТО се припремају пролазак "Адмирала Кузњецова", а лист "Мирор" наводи да стручњаци ту потенцијално запаљиву ситуацију описују као "војнопоморску игру мачке и миша".

Бивши главнокомандујући британске морнарице, Лорд Вест оф Спитхед, изјавио је да Руси ризикују да својим ставом према сиријској кризи додатно појачају тензије.

Извор: Агенције