latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:39 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Ко је кога издао у тзв. Савезу за промјене? (ВИДЕО)

Док је СДС расправљао о будућем предсједнику странке, у ПДП-у и НДП-у анализирали су изборни неуспјех. И док у овим странкама остају при ставу да су релативно задовољни бројем освојених гласова, заједничко је незадовољство резултатима кандидата тзв. Савеза за промјене за начелничке и градоначелничке позиције. То је поново на површину избацило питање – да ли је коалициона веза била искрена, односно да ли су сви чланови СЗП подржавали заједничке кандидате.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

Прије заказаних сједница опозиционих партија о изборним резултатима, дневна штампа осванула са натписима о издаји у оквиру твз. Савеза за промјене. Предсједник ПДП-а, Бранисалав Бореновић оптужио је коалициноне партнере у појединим општинама, конкретно у Шековићима и Требињу, да су радили против заједничких кандидата, иако су их врхови партија званично подржали.

Међутим, након сједнице предсједништва странке, пред новинаре није изашао Бореновић него Игор Црнадак, који је рекао да узрок лошег резултата нису несугласице унутар СЗП, него опструкција рада правосуђа, које, како каже, није процесуирало случајеве крупног криминала. Дежурни кривац, поново је РТРС.

На констатацију нашег новинара да је ПДП игнорисао позиве наше куће, Црнадак је одговорио:

"Мирко Шаровић, Драган Мектић и ја никада за годину и по дана нисмо били позвани на РТРС. Ако смо и били позвани, то је било на потпуно понижавајућим и неодговарајућим форматима и саговорницима".

Ко је кога игнорисао, прије само пар дана потврдио је лично Бореновић 10. октобра.

"Имали смо ситуацију да смо игнорисали поједине медије и то треба признати као грешку. Спремни смо ићи на РТРС''.

Зашто се Савез састао само једном за вријеме камапње и зашто подршка на терену није била јединствена, данас нису коментарисали. Из СДС-а гдје су се са изборним дебаклом већ почели суочавати, истичу да узроке треба тражити на локалном нивоу.

"Сви знамо да чланице СЗП нису 100 одсто биле заједно у свим локалним заједницама, али то је мањи број локалних заједница у којима ће се редефинисати ови односи", рекао је СДС-ов начелник Теслића Милан Миличевић.

Можда и најдиректнији у оцјени изборног неуспјеха био је предсједник НДП-а, Драган Чавић.

"Очигледно је да ми, из СЗП, нисмо успјели да убиједимо грађане да смо озбиљна алтернатива режимској већини".

Очигледно да у то нису увјерили ни своје чланство, јер се, подсјећамо, управо одбор НДП-а у Требињу јавно успротивио кандидату из ПДП-а. У владајућем блоку не замарају се много односима у опозицији.

Предсједник СП-а Петар Ђокић каже да је СзП изборни губитник и да ће вјероватно због тога направити анализе и одлучити како ће даље дјеловати.

Из СП-а поручују да их губитак готово половине начелничких позиција у Српској ипак није уздрмао у намјери да наставе заједничко дјеловање, посебно на БХ нивоу. Ускоро најављују и састанак руководстава, на којем би требало да прецизирају даљи политички пут и ставове. Редефинисање односа, израз је који се, од њихових чланова, у протеклих неколико дана најчешће чуо.