latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:49 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Стање у буџету РС солидно, Влада ће извршити све своје обавезе (ВИДЕО)

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић поручила је данас да је стање у буџету РС солидно и да ће Влада извршити све своје обавезе.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Истиче да Српска није презадужена. "Ми не спадамо у ред високо задужених, а камоли критично задужених земаља. Дугови се сервисирају без кашњења, истиче премијерка. Нове исплате дуговања најавила је већ за понедјељак. Више детаља има Стефан Личина, којег укључујемо уживо испред зграде Владе Републике Српске. Стефане, о којим обавезама је ријеч?

Предсједница Владе Српске истакла је да се просвјетарима дугују одређене накнаде, али да ће оне бити измирене најкасније до понедјељка, 17. октобра.

Цвијановићева још додаје да се дугови сервисирају без кашњења, а испуњавају се и обавезе на унутрашњем плану. Најавила је да је сасвим могуће да Влада за сљедећу годину усваја буџет и програм екомских реформи, умјесто класичног документа Економске политике. То је, каже, формат који захтијева и Европска унија.

Истиче да се не осврће много на оно што говори опозиција, јер ни Влада, ни предсједник, ни парламент не обмањују људе и када дођу тешка времена, они то и кажу. Свјесно су, тврди, ушли у причу о увођењу пензионера у буџет.

Уласком пензија у трезорски систем, пензионери су постали категорија број један у буџету Републике Српске. У разговору за Радио Републике Српске, предсједница Цвијановић, истакла је да је то проузроковало одређене проблеме, али да је стање буџета солидно и да су ствари сада већ боље у односу на период касног прољећа.

"Након што се сваког мјесеца измири 83 милиона КМ која иду на пензије, долазе на ред остали буџетски корисници и то је био велики залогај, али смо сами одлучили да то урадимо. Из тог разлога смо трпјели одређена кашњења до почетка љета, али смо сада успјели доста тога да ишчистимо", рекла је Цвијановић.

Влада је свјесно поставила приоритете, каже Цвијановићева, с претпоставком да ће то узороковати одређене проблеме са исплатом подстицаја пољопривредницима. Каже, Влада је тада тражила разумијевање, обећала да ће проблем ријешити, а сада се то види и на дјелу.

"Дуговања пољопривредницима за прошлу годину су се рашћишћавала, на шта је отишло доста времена и због чега су и настале проблематичне ситуације током прољећа и почетка љета. Успјели смо након тога да уђемо и у буџет ове године и да извршавамо обавезе, неких 15 милиона КМ је било извршено. Сада идемо даље да заокружимо и дођемо до тих 60 милиона КМ који су предвиђени за 2016. годину. Они су заиста у потреби да добију средства и наравно да смо опредијељени да то радимо", рекла је премијер Српске.

Цвијановићева је истакла да су јој многи замјерили када је Влада повећала пензије, и да су јој говорили да није вријеме за то. Међутим, каже, испоставило се да је било право вријеме за тај корак.

"Сваки пут када постоји и најмање зрно реалности да се нешто реализује, ја сам партнер и саговорник пензионерима за ту причу. Сваки пут када буде мјеста да се милиметар помјеримо напријед, ја ћу омогућити да то буде барем центиметар, и свакако ћемо то радити. Бавимо се тиме и рачунамо на одређене ствари. Не само што смо их заштитили тиме што имају редовну пензију, оне се морају и повећавати".

Цвијановић истиче важност усвајања закона против сиве економије, што ће допринијети бољем пуњењу буџета и наплати доприноса. Говорећи о новом Закону о раду упитала је - гдје су ти силни откази и проблеми око којих је прављена толика галама. "Тада сам рекла да не можемо подносити толике трошкове за накнаде," истиче Цвијановићева.