latinica  ћирилица
15/10/2016 |  17:56 | Аутор: РТРС

Индија-У стампеду уочи хиндуистичке церемоније погинуло 24 људи

Најмање 24 људи је погинуло, а 20 их је повријеђено у стампеду на сјеверу Индије, док су прелазили претрпан мост како би стигли до мјеста на којем се одржава хиндуистичка вјерска церемонија.
Хиндуистичка церемонија - Фото: ТАНЈУГ
Хиндуистичка церемонијаФото: ТАНЈУГ

До стампеда је дошло на ободима града Варанасија у држави Утар Прадеш, познатом по храмовима, рекао је полицијски званичник Кумар Прашант.

Други полицијски званичник, С.К. Бхагат, рекао је да су организатори очекивали 3.000 хундуистичких вјерника на церемонији, али да их је више од 70.000 похрлило ка резиденцији локалног хиндуистичког вјерског лидера Џаи Бабе Гурудева, на обалама ријеке Ганг.

"Нисмо били припремљени за толику масу људи", рекао је америчкој агенцији Раџ Бахадур, портпарол организатора церемоније.

Стампедо је настао у тренутку када је полиција почела да враћа људе с претрпаног моста, а међу вјерницима почеле да круже гласине да се мост руши, па су почели да трче из безбједносних разлога, рекао је Бахадур.

Тада је деветоро људи погинуло на лицу мјеста, док је пет подлегло повредама у болници, казао је полицијски званичник Далџит Чаудхари, додавши да су четворо од 20 повријеђених у тешком стању у болници.

Премијер Нарендра Моди изразио је дубоку жалост због трагедије.

У Индији често долази до погубних стампеда током вјерских празника, када се велики број људи окупља у малим мјестима уз недовољне безбједносне мјере, наводи АП, подсјећајући да је у октобру 2013. у централној Индији у стампеду погинуло више од 110 људи, претежно жена и дјеце.

Извор: Танјуг