latinica  ћирилица
15/10/2016 |  18:08 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Шипово: Годишњица пробоја из Мартин Брода Посебне једнице МУП-а РС (ВИДЕО)

Окупљањем некадашњих припадника Посебне једнице полиције Министарства унутрашњих послова РС-Центра служби безбједности Бањалука у Шипову је обиљежена 21-годишњица пробоја и извлачења ове јединице из окружења код Мартин Брода.
Шипово: Годишњица пробоја Посебне једнице полиције МУП-а РС из Мартин Брода - Фото: РТРС
Шипово: Годишњица пробоја Посебне једнице полиције МУП-а РС из Мартин БродаФото: РТРС

У петнеестодневној голготи, без муниције, хране, воде и са неколико десетина хиљада надмоћнијим непијатељем од 120 на слободну територију се пробило 98 припадника јединице. Њих 22 изгубило је животе, док се два борца воде још као нестали.

Ратни старјешина Милан Суручић јасно се сјећа Крстовдана 1995. када је његова јединица остварила најећу побједу. Успјели су се извући из оркужења Оружаних снага Хрватске, ХВО и такозаване Армије БиХ.

"Након 14 дана пјешачења, прешли смо 400 километара, прошли смо голготе и муке. Њих 22 је тада изгубило животе, а двојица се још воде као нестали. Захвалио бих се Министарству рада јер су схватили значај обиљежавања овог догађаја и уврстили га у датуме од посебног значаја за Српску", рекао је Суручић.

За припаднике јединице 14. септембра 1995. године почиње мртва трка по беспућима карајишких планина. Жедни, гладни, крвави... Јединица пролази голготу.

Ранко Поповић из Кнежева, преживјели припадник те јединице каже да се ријечима не могу описати те страхоте повлачења из Мартин Брода.

"Било је то петнаест дана лутања, тражили смо дуго пут, изашли смо на планину Лисину, без хране, воде, спавали смо под буквом, како год да испричам, нећете ме схватити. Могу само рећи, не поновило се ником", каже Поповић.

Једна од најелеитнијих ратних јединица МУП-а РС била је попуњена из девет крајишких општина. За погинуле припаднике јединице служен је парастос. На спомен-обиљежје вијенце су положили саборци, представници Борачке организације, Министарства рада и борачке заштите РС.