latinica  ћирилица
15/10/2016 |  21:46 | Аутор: РТРС

Сарајево: Нови протести поводом смрти студенткиња Филозофског факултета

Група студената Психологије на Филозофском факултету у Сарајеву најавила је за понедјељак, 17. октобар, нове протесте под називом "Ви ово дозвољавате" поводом смрти двије колегинице, које је испред Земаљског музеја аутомобилом покосио Сањин Сефић.
Протести у Сарајеву - Фото: klix.ba
Протести у СарајевуФото: klix.ba

Протест испред Земаљског музеја почеће у 16.00 часова.

"Својим присуством покажите да млади људи Сарајева нису летаргична маса која ће дозволити да их посљедице несмотрено вођених питања егзистенције животно угрожавају из дана у дан", саопштила је неформална група студената поводом смрти Селме Агић и Едите Малкоч.

Они су позвали грађане да искористе своје право и да затраже да различите структуре власти престану да дозвољавају да извршење кривичних дјела пролази без адекватних кажњавања.

"Циљна популација ових протеста су ученици средњих школа и студенти, млади људи са најснажнијом енергијом, пред којима свака неправилност у систему може и мора бити исправљена", наведено је у саопштењу, преносе федерални медији.

Студенти су навели да ће изаћи на протест са најмање три захтјева - да особе на одговорним позицијама буду изабране на основу стручности, а не подобности, да судски процес против Сањина Сефића буде транспарентан, те да се посредством независне истраге испита истинитост информација које долазе од полицијског комесара Вахида Ћосића и Кантоналног Тужилаштва.

Сефић је 10. октобра у вечерњим часовима у центру Сарајева аутомобилом усмртио Селму Агић /21/ из Бугојна и Едиту Малкоч /20/ из Босанске Крупе, након чега је побјегао из БиХ преко граничног прелаза Увац.

Он је, на основу међународне потјернице расписане према наредби Кантоналног суда у Сарајеву, 12. октобра увече приведен Вишем суду у Новом Саду, који му је одредио екстрадициони притвор до два мјесеца.

У Министарство правде Србије јуче је стигла замолница Министарства правде БиХ за изручење Сефића.

Према даљој процедури, Министарство правде ће прослиједити замолницу и осталу документацију када их органи БиХ доставе Вишем суду у Новом Саду, који ће одлучивати о испуњености свих претпоставки за изручење, које дефинише Европска конвенција о екстрадицији.

Извор: Срна